DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. decembrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

VARAM: apstiprināts finansējuma palielinājums pašvaldībām Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta nodrošināšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Ministru Kabinets (MK) apstiprināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotos grozījumus  Ministru kabineta 2022. gada 3. maija rīkojumā Nr. 307 "Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem"", kas paredz palielināt finansējuma apmēru par 1 400 981,81 eiro, lai nodrošinātu pašvaldību izdevumu segšanas procesu par novembri, tādējādi nosakot kopējo finansējuma summu no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” 54 780 086 eiro apmērā. 

Ministrijas izstrādātie grozījumi nepieciešami, lai nodrošinātu pašvaldībām izdevumu kompensēšanu par 2022. gada novembri, kas tām radušies, sniedzot atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, tai skaitā izmitināšanas un ēdināšanas nodrošināšanai (primārā atbalsta sniegšanai, kā arī atlīdzībai fiziskām un juridiskām personām par Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanu un pašvaldībām uzlabojumu veikšanai pašvaldību ēkās), sociālā atbalsta nodrošināšanai, izglītības nodrošināšanai, valsts pārvaldes pakalpojumu pieteikšanas atbalstam, un pēc grozījumu veikšanas Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā arī kompensētu Rīgas valstspilsētas pašvaldībai izdevumus par vienotu valsts un pašvaldību sniegtā atbalsta koordinācijas punkta darbības nodrošināšanu. 

Saskaņā ar Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumu, par noteiktiem atbalsta apmēriem un izmaksām lemj Ministru kabinets1. No valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" VARAM pavasarī tika piešķirts finansējums 53 379 104 eiro apmērā, lai reizi mēnesī pašvaldībām kompensētu attiecīgus izdevumus. Nodrošinot atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, VARAM, atbilstoši Finanšu ministrijas rīkojumiem, pašvaldībām, jau ir pārskaitījusi finanšu līdzekļus par periodu no februāra  līdz oktobrim 50 333 072,95 eiro apmērā, lai segtu izdevumus, kas pašvaldībām radušies 2022. gadā, nodrošinot atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem.  

Ņemot vērā, ka atlikums no MK rīkojuma Nr. 307 1. punktā paredzētā finansējuma (53 379 104 eiro) uz 2022. gada 1. decembri bija 3 046 031,05 eiro, papildus nepieciešamais finansējums no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" jāpalielina par 1 400 981,81 eiro. , lai turpinātu kompensēt pašvaldībām izdevumus par 2022. gada novembri, kā arī segt izdevumus, kas saistīti ar pašvaldību ēku uzlabojumu veikšanu, nodrošinot primāro atbalstu izmitināšanas jomā. 

Tāpat saskaņā ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības 7. decembra sniegto informāciju, izveidotajam Rīgas atbalsta centram darbības nodrošināšanai nepieciešamā aprīkojuma un telpu nomas, apsaimniekošanas un komunālo izdevumu segšanai nepieciešami finanšu līdzekļi 318 421,08 eiro apmērā. 

VARAM sagatavotais Ministru kabineta rīkojuma projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2022. gada 3. maija rīkojumā Nr. 307 "Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem""" paredz iepriekš noteikto finansējumu (53 379 104 eiro) palielināt un noteikt, ka tas nepārsniedz 54 780 086  eiro, lai segtu izdevumus, kas pašvaldībām radušies, nodrošinot atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem. 

Kā iepriekš ziņots, VARAM jūnijā pēc Ministru kabineta rīkojuma izveidoja komisiju ēku uzlabošanai Ukrainas civiliedzīvotāju atbalstam. 

Papildus jānorāda, lai segtu izdevumus par 2022. gada decembri, kas pašvaldībām būs radušies, nodrošinot atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem iepriekš uzskaitīto izmaksu dēļ,  VARAM 2023. gadā gatavos jaunu MK rīkojuma projektu par finanšu līdzekļu piešķiršanu no budžeta resora “74. Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums” atsevišķā programmā plānotā finansējuma Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā noteiktā atbalsta sniegšanai. 

1 Ministru kabineta 2022. gada 3. maija rīkojums Nr. 307 "Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem"" 1. punktā minēto līdzekļu piešķiršanu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI