DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. decembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM: ES dalībvalstīm jādod iespēja izvēlēties piemērotāko ceļu bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022.gada 20.decembrī Briselē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji Eiropas Savienības (ES) Vides ministru padomes sanāksmē diskutēs par Dabas atjaunošanas regulas priekšlikumu, tostarp arī Aprites ekonomikas pakotnes regulas priekšlikumu un atkritumu sūtījumiem.

Padomes sanāksmē plānotas politikas debates par Dabas atjaunošanas regulas priekšlikumu, kas paredz novērst dabas izzušanu, pastiprinot esošā dabas saglabāšanas regulējuma īstenošanu ar juridiski saistošu dabas atjaunošanas mērķu noteikšanu. Eiropas Komisijas (EK) izvirzītais Dabas atjaunošanas regulas priekšlikums nosaka līdz 2030.gadam dabas atjaunošanas pasākumus īstenot vismaz 20% ES sauszemes un jūras teritoriju un līdz 2050.gadam atjaunot 90% noplicināto Eiropas dzīvotņu platību.

Regulas priekšlikums paredz nacionālu dabas atjaunošanas plānu izstrādi un to īstenošanas uzraudzību. Tāpat ierosināts noteikt Dzīvotņu direktīvas, Ūdens struktūrdirektīvas un Jūras vides pamatdirektīvas vispārīgo uzdevumu sasniegšanas mērķrādītājus un termiņus. Mērķrādītāji un to sasniegšanas termiņi paredzēti arī pilsētu ekosistēmu, apputeksnētāju, agro-ekosistēmu un mežu ekosistēmu atjaunošanai.

Latvija kopumā plāno atbalstīt iniciatīvu uzlabot sugu, dzīvotņu un ekosistēmu stāvokli, lai tādējādi sekmētu bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu, bet būtisks priekšnoteikums izvirzīto mērķu sasniegšanā būs finansējuma pieejamība un iespēja dalībvalstīm izvēlēties piemērotāko ceļu šo mērķu sasniegšanai.

Padomes sanāksmē plānots informēt par progresu darbā pie regulas priekšlikuma par atkritumu sūtījumiem, kura mērķis ir pastiprināt vides un sabiedrības veselības aizsardzību no nedrošu pārrobežu atkritumu sūtījumu ietekmes, veicināt atkalizmantošanai un reciklēšanai paredzētu atkritumu sūtījumus ES, nodrošināt, ka ES neeksportē savus atkritumus uz trešajām valstīm un pārtraukt nelikumīgus atkritumu sūtījumus.

Latvijas delegācija plāno atbalstīt regulas projekta izstrādi, taču vienlaikus aicinās turpmākajās diskusijās risināt bažas par aizliegumu veikt bīstamo atkritumu pārvadājumus apglabāšanai, tā kā Latvijā nav iekārtu visu veidu bīstamo atkritumu apglabāšanai. Tāpat plāno vērst uzmanību uz elektroniskās informācijas apmaiņas sistēmas ieviešanu un tās piemērošanu visas ES mērogā un subsidiaritātes principa piemērošanu attiecībā uz prasībām dalībvalstu sankcijām un nosacījumiem EK inspekciju veikšanai.

Svarīgs darba kārtības punkts ir arī par oglekļa piesaistes sertifikāciju regulējumu, kas būs nozīmīgs instruments klimata pārmaiņu, lauksaimniecības un mežsaimniecības politiku īstenošanā, vienlaikus koordinējot šīs politikas ar ilgtspējas, vides un bioloģiskās daudzveidības prasību īstenošanu.

Tāpat padomes sanāksmē informēs par iepakojumu un izlietoto iepakojumu priekšlikumiem, kas būs nozīmīgs instruments vides politikas īstenošanā, lai samazinātu izlietotā iepakojuma apjoma veidošanos, veicinātu iepakojuma aprites ekonomiku izmaksu efektīvā veidā, kā arī veicinātu pārstrādāto izejmateriālu izmantošanu iepakojumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI