DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. novembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Slimnīca nepakļausies dažu Latvijas Onkoloģijas centra ārstu prasībai nesamērīgi palielināt darba samaksu uz citu kolēģu rēķina

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vakar, Latvijas Televīzijas raidījumā “Panorāma”, tika parādīts korespondentes Zandas Ozolas-Balodes sižets “Onkoloģijas centrā darbu gatavi pamest trīs vadošie LOR ārsti; apdraudēta nodaļas pastāvēšana”, kurā neobjektīvi un nepilnīgi atainota situācija saistībā ar trīs stacionāra “Latvijas Onkoloģijas centrs” LOR ārstu iesniegtajiem atlūgumiem un to iesniegšanas patiesajiem iemesliem. Pēc sižeta noskatīšanās rodas priekštats, ka runa ir vien par pāris simtiem eiro algas pielikumu un ilgstošu atpalicību apgādē ar jaunākajām medicīnas tehnoloģijām un instrumentiem. Tas neatbilst patiesībai!

Informējam, ka tikai pēdējā gada laikā stacionāram “Latvijas Onkoloģijas centrs” piegādātas, vai to piegāde šobrīd ir procesā – jaunākās medicīnas tehnoloģiju iekārtas un instrumenti – vairāk nekā 7 miljonu eiro vērtībā. To vidū ir magnētiskās rezonanses iekārta, 4 operāciju galdi, 4K laproskopijas torņi, infūzijas sūkņi, specializētais LOR aprīkojums un instrumenti, lineārais paātrinātājs un scintigrāfijas iekārta un vēl liels skaits citu iekārtu un instrumentu. Jautājumā par prasību iegādāties jaunākās paaudzes specializēto ķirurģisko mikroskopu LOR aplikācijām un specializēto CO2 lāzeru LOR aplikācijām 240000 eiro vērtībā, slimnīcas valde paātrinātā kārtībā ir apstiprinājusi iepirkuma procedūras uzsākšanu un minētās iekārtas tuvāko trīs mēnešu laikā būs iepirktas un piegādātas.Savukārt, attiecībā par atalgojuma apmēru – slimnīcas viedoklis tika parādīts tikai daļēji, atskaņojot atsevišķus fragmentus no valdes locekļa, profesora Haralda Plauža teiktā. Šobrīd vidējā darba samaksa (pirms nodokļu nomaksas) stacionāra “Latvijas Onkoloģijas centrs” LOR specializācijas ārstiem, kuri uzrakstījuši atlūgumus - ir virs 4 500 eiro. Izteiktā prasība saņemt darba samaksu  – vismaz 7 500 eiro apmērā (pirms nodokļu nomaksas) ir šobrīd neizpildāma. Slimnīca kā valsts kapitālsabiedrība šobrīd nevar atļauties tik krasu atalgojuma palielinājumu, turklāt tas būtu negodīgi arī attiecībā pret citiem ārstiem, kuri strādā ar ne mazāku intensitāti un darba apjomu un šobrīd saņem krietni mazāku atalgojumu. Apelēšana pie pacientu interesēm šajā gadījumā vairāk atgādina  to, ka pacients šajā situācijā kalpo kā instruments savu profesionālo ambīciju apliecināšanai un pašlabuma vairošanai.

Tomēr arī šādā situācijā slimnīca ir gatava konstruktīvai sarunai ar stacionāra “Latvijas Onkoloģijas centrs” LOR ārstiem, kuri iesnieguši atlūgumus, lai rastu samērīgu kompromisu un vienotos par daba attiecību turpināšanu. Vēršam uzmanību, ka slimnīca nevar piekāpties neizpildāmām prasībām. Vienlaikus informējam, ka šobrīd tiek veikti visi nepieciešamie pasākumi, lai darba attiecību pārtraukšanas gadījumā nākamgad nodrošinātu visu onkoloģisko pacientu aprūpi un LOR nodaļa varētu turpināt darbu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI