DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. novembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Edvards Smiltēns Rumānijas prezidentam: nav cita ceļa, kā uzvarēt karu kopā ar Ukrainu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā pasaule ir mainījusies - pēc 24.februāra līdzīgi domājošās valstis, kas iestājas pret Krievijas agresiju, ir satuvinājušās vēl vairāk. Nav cita ceļa, kā uzvarēt šo karu kopā ar Ukrainu,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, trešdien, 23.novembrī, parlamentā tiekoties ar Rumānijas prezidentu Klausu Verneru Johannisu (Klaus Werner Iohannis), kurš ieradies Latvijā oficiālā vizītē.

Rumānijas prezidents akcentēja, ka mūsu spēcīgākais ierocis ir solidaritāte, ko nedrīkstam pazaudēt. Pašreizējie apdraudējumi ir jāuztver ļoti nopietni, un ir jāapzinās, ka par brīvību mūsu sabiedrības jau maksā ļoti augstu cenu.

Saeimas priekšsēdētājs augstu novērtēja Rumānijas lēmumu atjaunot dalību NATO Gaisa patrulēšanas misijā Baltijas valstīs. Nozīmīgs notikums valstu attiecībās būs gaidāmā Rumānijas vēstniecības atvēršana Rīgā, kas dos jaunu impulsu vēl ciešākai sadarbībai visās jomās.  

Vienlaikus šis ir arī iespēju laiks – Latvija ir pieņēmusi drosmīgus lēmumus,  lai atbrīvotos no padomju laika mantojuma, pauda E.Smiltēns. Tektoniskas pārmaiņas norisinās arī kaimiņos, Somijai un Zviedrijai lemjot par pievienošanos NATO. Tas būtiski uzlabos drošības situāciju visā reģionā.

Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka nepieciešams stiprināt saites starp Eiropas ziemeļu un dienvidu valstīm. Ģeopolitiski nozīmīga sadarbības platforma ir Trīs jūru iniciatīva, kas palīdzēs attīstīt reģionam nozīmīgus ilgtspējīgas infrastruktūras projektus. Rumānija nākamgad organizēs Trīs Jūru iniciatīvas samitu un biznesa forumu.

Tikšanās laikā parrunāti arī militārās sadarbības, digitālās transformācijas un enerģētiskās drošības jautājumi. 

Ar Rumānijas prezidentu parlamentā tikās arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns, kā arī deputāti Andris Sprūds un Jānis Dombrava.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI