DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. novembrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Darbu uzsākusi tīmekļa vietne DEHIO – Austrumeiropas arhitektūras un mākslas pieminekļu profesionālais portāls

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes attēls

“Kultūras mantojuma aizsardzības profesionāļu, arhitektu, mākslas vēsturnieku un tūrisma speciālistu vidū jau gandrīz 100 gadu ir pazīstamas Tallinā dzimušā baltvāciešu izcelsmes mākslas vēsturnieka GEORGA DEHIO (1850-1932) sastādītās arhitektūras rokasgrāmatas. Tajās pēc paplašinātu enciklopēdijas šķirkļu principa tiek raksturoti nozīmīgākie arhitektūras pieminekļi un to kompleksi.

Šogad Latvijas Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde sadarbībā ar baltvāciešu kultūras mantojuma izpēti un popularizēšanu saistīto organizāciju "Boeckler - Mare Balticum Stiftung", kura ir nozīmīgākā Vācijas finansējuma piesaistītāja, uzsākusi DEHIO arhitektūras rokasgrāmatas sagatavošanas projektu, kas ietvers ap 1000 Latvijai nozīmīgāko arhitektūras pieminekļu aprakstu. Šo enciklopēdiju ir paredzēts sagatavot ar Latvijas labāko arhitektūras speciālistu palīdzību gan latviešu, gan vācu valodās un izdot kā grāmatā iespiestā, tā arī digitālā versijā. Tā kļūs par zinātniskas uzziņas avotu, kas starptautiskā mērogā vēstīs par Latvijas nozīmīgāko arhitektūras mantojumu.” Dr. habil. Art. Ojārs Spārītis

Projekta, kas sniegs būtisku ieguldījumu pētniecības un zinātnes jomā, iniciatore, vadītāja un galvenā redaktore ir Dr. Urike Nirnbergere (Ulrike Nürnberger), savukārt Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) uzņēmusies saistības veikt objektu un autoru atlasi, koordinēt procesa norisi kā arī nodrošināt savu zinātnisko kapacitāti tekstu sagatavošanā. Šķirkļu izstrāde atbilstoši DEHIO izdevuma principiem notiek akadēmiķa, prof. Dr. habil. arch. Jāņa Krastiņa uzraudzībā un zinātniskajā redakcijā.

Par šī gada laikā paveikto stāsta NKMP Arhitektūras un mākslas nodaļas vadītāja Dr. art. Anna Ancāne:  “Institucionālās sadarbības rezultātā 2022. gada beigās tuvojas noslēgumam projekta pirmais jeb sagatavošanas posms, kura ietvaros, kā iecerēts, tapuši 100 valsts nozīmes kultūras mantojuma pieminekļu zinātniskie apraksti. Tos izstrādāja jomas eksperti – arhitekti, vēsturnieki, mākslas vēsturnieki - Dr. arch. Juris Dambis, Dr. habil. arch. Jānis Krastiņš, Dr. habil. art. Ojārs Spārītis, Dr. art. Rūta Kaminska, Dr. arch. Jānis Zilgalvis, Dr. arch. Jānis Lejnieks, Dr. art. Anna Ancāne, Dr. art. Daina Lāce, Dr. arch. Ilmārs Dirveiks, Dr. hist. Ieva Ose, Dr. art. Artūrs Lapiņš, Dr. hist. Mārtiņš Kuplais, Dr. art. Ilona Audere, Dr. art. Agnese Bergholde – Volfa.

Paralēli vācu partneru vadībā notikusi DEHIO rokasgrāmatas portāla Dehio Ostmitteleuropa - DEHIO OME (https://ome.dehio.org) izstrāde, kas uzsācis darbību tiešsaistē kopš š. g. 1. novembra.  Līdz ar to šis akadēmiskais izdevums, kas domāts plašai publikai, ir kļuvis par brīvi pieejamu digitālo zināšanu krātuvi, specializētu portālu, un tajā pašā laikā inovatīvu pieminekļu izpētes platformu, kas pielāgota lietošanai mobilajās ierīcēs (dažas funkcijas pašlaik vēl ir testa režīmā). Šobrīd saturs galvenokārt ir vērsts uz Igaunijas arhitektūras un mākslas pieminekļiem, bet jau šajā etapā iekļauti pirmie piemēri no Latvijas. Nākamie piemēri no Baltijas valstīm tiks nepārtraukti pievienoti, un šī pirmā portāla versija tiks tālāk attīstīta, izmantojot lietotāju atsauksmes.”

DEHIO tā lietotājiem garantē pārdomātu, faktos balstītu informāciju. Par līdz šim sasniegtajiem rezultātiem atzinīgi izteikušies gan Latvijas zinātnieki, gan partneri no Vācijas. “Novērtējot projekta pirmā posma rezultātus, abas puses – Bēklera fonds un NKMP – paudušas gandarījumu par paveikto un gatavojas nākamajam darba posmam, kura ietvaros trīs gadu periodā iecerēts apkopot apjomīgu zinātnisko informāciju par līdz pat 1300 nozīmīgākajiem arhitektūras, mākslas un pilsētbūvniecības pieminekļiem Latvijā,” dalās A. Ancāne.

Akadēmiķis, prof. Dr. habil. arch. Jānis Krastiņš pievienojas kolēģu teiktajam: “Šī prestižā izdevumu sērija tiek publicēta kopš 1905. gada, un tā ir viens no pasaulē nozīmīgākajiem izziņas avotiem par dažādu zemju un vietu arhitektūras un mākslas pieminekļiem.

Latvijai veltīts DEHIO izdevums būs paliekoša materiālā vērtība ar augstu zinātniskās kvalitātes līmeni, jo projektā ir iesaistīti kultūras mantojuma jomā visaugstāk kvalificētie Latvijas speciālisti. Izdevums ir unikāla iespēja ievērojami paplašināt informāciju un atziņas par Latvijas kultūras mantojumu, to aktīvi ievadot starptautiskajā informatīvajā telpā un zinātniskajā apritē. Projekts ir ražīgas starptautiskās zinātniskās sadarbības paraugs.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI