DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. novembrī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Tieslietu padome uzdod Tiesu administrācijai iesniegt plānu e-lietas darbības pilnveidei

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 11. novembrī, Tieslietu padome apsprieda e-lietas funkcionalitāti un uzdeva Tiesu administrācijai iesniegt Tieslietu padomei rīcības plānu e-lietas darbības pilnveidei.

Plāns Tiesu administrācijai jāiesniedz mēneša laikā un tajā jānosaka termiņi, kādos tiks atrisināti tiesu priekšsēdētāju identificētie e-lietas darbības trūkumi. Tiesu administrācijas iesniegtais plāns tiks izskatīts Tieslietu padomes sēdē.

Tāpat Tieslietu padomes locekļi vienojās par rajona (pilsētas) tiesas un apgabaltiesas tiesneša amata kandidātu atlases kārtības grozījumu izstrādi un to izskatīšanas kārtību.

Tieslietu padome nolēma sasaukt Tiesnešu konferenci 2023. gada 19. maijā un uzaicināja tiesnešus iesniegt priekšlikumus Tiesnešu konferencē aplūkojamiem jautājumiem.

Tieslietu padomes sekretariāta zinātniski analītiskais padomnieks Rihards Veinbergs informēja Tieslietu padomes locekļus par demogrāfisko situāciju Latvijas tiesu sistēmā, aktuālo tiesnešu skaitu un sadalījumu pa tiesām, kā arī neaizpildīto amata vietu skaitu. Latvijā kopumā strādā 534 tiesneši, no kuriem 36 jau šobrīd ir tiesīgi doties izdienas pensijā, savukārt 144 tiesneši varētu doties izdienas pensijā tuvāko piecu gadu laikā. Līdz ar to secināms, ka Latvijas tiesnešu vidū vērojama strauja tuvošanās pensijas vecumam. Vidējā laika termiņā tas var novest pie augsta vakanto amata vietu skaita un grūtībām aizpildīt brīvās tiesnešu amata vietas. Tāpat Latvijā vērojams zemākais vīriešu īpatsvars tiesnešu vidū starp visām Eiropas Padomes dalībvalstīm – 19%. Prezentācija par tiesnešu demogrāfisko struktūru pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI