DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

TV raidījumos diskutēs par Latvijas valsts ideju un aizsardzību vēstures un mūsdienu kontekstā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai skaidrotu Latvijas valstiskuma pamatus un to aizstāvēšanas nozīmi ikviena Latvijas pilsoņa dzīvē vēsturiski un mūsdienu drošības kontekstā,  Vidzemes Augstskola  (ViA) sadarbībā ar Aizsardzības ministriju un kanālu ReTV š.g. novembrī piedāvā noskatīties trīs diskusiju raidījumus.

Raidījumu vadīs ViA vadošais pētnieks, asociētais profesors dr.hist. Gatis Krūmiņš. Ar vadītāju sarunāsies pētnieki un aizsardzības nozares pārstāvji, t.sk., NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks Māris Tūtins, Valsts prezidenta padomnieks juridiskajos jautājumos Jānis Pleps, Latvijas Nacionālā arhīva vadošais pētnieks Jānis Šiliņš, Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA) pētnieks Valdis Kuzmins un NAA vadošā pētniece un ViA asociētā proforere Ieva Bērziņa. Raidījumā piedalīsies arī zemessargi, jaunsargi un divi skolēni no Valmieras Valsts ģimnāzijas, kuri šobrīd apgūst Valsts aizsardzības mācību.

Diskusijas būs iespējams vērot kanālā ReTV 4., 18. un 25. novembrī plkst. 22.30.

Raidījumu cikls ir tapis projekta “Latvijas valsts ideja un aizsardzība: no dibināšanas līdz mūsdienām” ietvaros.

Pētnieki G.Krūmiņš, J.Pleps, J. Šiliņš un I. Bērziņa 2022. gada martā uzsāka darbu pie tēmas izpētes, intervējot 30 nacionālās pretošanās kustības, Trešās atmodas un Nacionālo bruņoto spēku atjaunošanas procesa aculieciniekus, dalībniekus un līderus.

I.Bērziņa norāda, ka “valsts aizsardzībā ļoti būtisks ir jautājums par to, kādā veidā mēs varam efektīvi aizstāvēt valsti militāra uzbrukuma gadījumā, bet ne mazāk svarīgs ir arī jautājums – kāpēc mēs gribam aizstāvēt savu valsti? (..) Mērķis ir veidot viengabalainu priekšstatu par Latvijas valstiskumu idejiskā, tiesiskā un aizsardzības aspektā laika periodā no dibināšanas līdz mūsdienām, un aicināt lasītājus un skatītājus, īpaši jauniešus uz šo jautājumu tālāku patstāvīgu izpēti.”

Projekta materiālu tvērums ir ļoti plašs, tāpēc autori akcentē svarīgākos pieturas punktus Latvijas neatkarības iegūšanas, zaudēšanas, atgūšanas un saglabāšanas procesā, parādot to kā vienotu ritējumu, kurā sakņojas Latvijas tautas griba aizstāvēt valsti.

Impulsu realizēt šo projektu, kas skaidro valstisko un aizsardzības jautājumu ciešo saikni, deva Valsts aizsardzības mācība, kuras viens no moduļiem ir “Pilsoniskā aktivitāte valsts drošības kontekstā”. Tā ir apņemšanās mācīt Latvijas jauniešiem izpratni par demokrātiskām vērtībām un valsts pārvaldes principiem saistībā ar nacionālo drošību un valsts aizsardzību.

Pētījuma autori vēlējās atbalstīt šo mērķi, apkopojot un strukturējot līdzšinējos pētījumos akumulētās zināšanas jauniešiem, viņu pedagogiem un citiem interesentiem pieejamā un saprotamā veidā. Diemžēl grāmatas manuskripta tapšanas sākums sakrita ar Krievijas iebrukumu Ukrainā 2022. gada 24. februāri, piešķirot visam rakstītajam eksistenciāli skaudru nozīmi un aktualitāti.

Projekta materiāli būs pieejami Vidzemes Augstskolas mājas lapā (https://va.lv/lv) un sociālo mediju platformā Youtube, Latvijas armijas Youtube platformā.
 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI