DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

E. Rinkēvičs aicina Argentīnu, Kubu un Meksiku atbalstīt Krievijas saukšanu pie atbildības starptautiskajās organizācijās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gadā no 26. līdz 28. oktobrim Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Argentīnas ārlietu ministru Andresu Kafiero (Andrés Cafiero), Kubas ārlietu ministru Bruno Rodrigesu Parilju (Bruno Rodríguez Parrilla) un Meksikas nacionālo koordinatoru Latīņamerikas un Karību valstu reģionālajiem mehānismiem un organizācijām Efrainu Guadaramu Peresu (Efraín Guadarrama Pérez). Tikšanās notika Eiropas Savienības (ES) un Latīņamerikas un Karību valstu kopienas (CELAC) ārlietu ministru sanāksmes Buenosairesā, Argentīnā laikā. Tajās tika pārrunātas divpusējās attiecības un sadarbība starptautiskajās organizācijās. 

Sarunā ar Argentīnas ārlietu ministru E. Rinkēvičs novērtēja Argentīnu kā līdzīgi domājošu partneri, ar kuru Latvija vēlas padziļināt attiecības divpusēji, ES–CELAC un starptautiskajās organizācijās. “Pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā ir būtiski sadarboties ar līdzīgi domājošām valstīm. Atzinīgi vērtējam noslēgto divpusējo līgumu par sadarbību kultūras jomā un saredzam potenciālu arī izglītības un ekonomiskās sadarbības stiprināšanā. Tāpat aicinām noslēgt nolīgumu par gaisa satiksmi starp Latviju un Argentīnu,” sacīja ārlietu ministrs.

Kubas ārlietu ministram E. Rinkēvičs pauda gandarījumu par pirms mēneša Havanā notikušajām pirmajām politiskajām konsultācijām: “Esam gatavi strādāt konsultācijās identificēto sadarbības jomu – tehnoloģiju klimata pārmaiņu apkarošanai, tūrisma, augstākās izglītības, kā arī kultūras attīstīšanai.” Latvijai ir interese noslēgt nolīgumu par gaisa satiksmi starp Latviju un Kubu.

Tiekoties ar Meksikas pārstāvi, ārlietu ministrs pauda atbalstu pēc iespējas ātrākai ES–Meksikas Globālā nolīguma modernizācijai, kas ļaus stiprināt attiecības ar Meksiku un palīdzēs nodrošināt piegādes ķēžu stabilitāti. E. Rinkēvičs arī uzsvēra Latvijas vēlmi aktivizēt divpusējo politisko dialogu, aicinot Meksiku politiskajās konsultācijās uz Rīgu. Vienlaikus ārlietu ministrs aicināja Latvijas un Meksikas Satiksmes ministrijām noslēgt sarunas par starpvaldību nolīgumu par gaisa satiksmi.

Apspriežot sadarbību starptautiskajās organizācijas, E. Rinkēvičs sarunu partneriem atgādināja par Latvijas kandidatūru ANO Drošības padomes 2025. gada vēlēšanās, aicinot to atbalstīt.

Pārrunājot Krievijas agresiju Ukrainā, ārlietu ministrs Argentīnas, Kubas un Meksikas pārstāvjiem uzsvēra nepieciešamību starptautiskajai sabiedrībai būt vienotai, iestājoties pret centieniem graut vispārpieņemtās normas un citas valsts suverenitāti, un teritoriālo vienotību. “Starptautiskajās organizācijās Latvija kopā ar partneriem turpinās iestāties pret Krievijas agresiju Ukrainā un atbalstīs mehānismus Krievijas saukšanai pie atbildības, lai aizsargātu un stiprinātu noteikumos balstītu starptautisko kārtību. Aicinām atbalstīt attiecīgās iniciatīvas,” pauda E. Rinkēvičs.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI