DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Rīgā notiks pirmā ASV un Baltijas valstu aizsardzības industrijas diena

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīt, 26. oktobrī, aizsardzības ministrs Artis Pabriks Rīgā atklās pirmo ASV un Baltijas valstu aizsardzības industrijas dienu, kuras mērķis ir sekmēt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņēmumu sadarbību ar ASV.

“ASV ir nozīmīgs Baltijas valstu stratēģiskais partneris un sabiedrotais, un šī pirmā industrijas diena ir būtisks solis vēl ciešākai sadarbībai. Ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko situāciju, pieprasījums pēc militāra pielietojuma precēm arvien turpinās pieaugt, un šī starpvalstu sadarbība palīdzēs kopā rast jaunas iespējas aizsardzības industrijas attīstībai, stiprināt uzņēmumu eksportspēju, piegāžu drošību un bruņoto spēku kaujas spējas,” pauž A. Pabriks.

Industrijas dienā ASV Aizsardzības departamenta pārstāvji iepazīstinās ar iespējām piedalīties ASV rīkotos aizsardzības jomas iepirkumos, sadarbības iespējām 5G jomā, pētniecībā un inženierzinātnēs, kā arī informēs par piegāžu drošības jautājumiem un  ārvalstu uzņēmumu salīdzinošās testēšanas programmu, kuras mērķis ir atlasīt un ieviest pasaules klases produktus ar augstu tehnoloģiju gatavības līmeni.

Tāpat Baltijas valstu uzņēmumus uzrunās ASV armijas Kaujas spēju attīstības pavēlniecības un ASV vēstniecības Latvijā Aizsardzības sadarbības biroja pārstāvji, kā arī varēs uzzināt vairāk par ASV Jūras spēku inovāciju un partnerības programmu jūras satiksmes drošības jomā.

Pirmajā ASV un Baltijas valstu aizsardzības industrijas dienā piedalīsies ap 50 Baltijas valstu aizsardzības industrijas uzņēmumu, no kuriem 16 uzņēmumi savus produktus un spējas prezentēs stendos, lielākoties iepazīstinot ar inovācijām moderno tehnoloģiju jomā.

ASV un Baltijas valstu aizsardzības industrijas dienu rīko Aizsardzības ministrija sadarbībā ar ASV Aizsardzības departamentu, un kopumā pasākums pulcēs vairāk nekā 140 publiskā, privātā un nevalstiskā sektora pārstāvjus no Baltijas un ASV.

Šodien, 25. oktobrī, Latvijas Aizsardzības ministrija un ASV Aizsardzības departaments arī parakstīja līgumu par piegāžu drošību aizsardzības preču un pakalpojumu prioritāras piegādes organizēšanai.

ASV ir ilggadējs Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais, ieņemot nozīmīgu lomu Latvijas drošības stiprināšanā. 

Pašlaik ASV Bruņoto spēku karavīri Latvijā gan uzturas rotācijas kārtībā, īstenojot atturēšanu, gan piedaloties militārajās mācībās. Lai stiprinātu reģionālo drošību un demonstrētu ASV spēku klātbūtni reģionā, Latvijā izvietoti arī ASV kaujas helikopteri.

Jau ziņots, ka ASV valdība 2022. finanšu gadā Latvijai piešķirs aptuveni 200 miljonus ASV dolāru drošības palīdzības un drošības sadarbības finansējumam, tostarp vairāk nekā 145 miljonu ASV dolāru apmērā ārvalstu militārajam finansējumam, lai stiprinātu Latvijas drošību un militāro savietojamību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI