DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

VDD aiztur agresīvi noskaņotu Krievijas izvērstā kara atbalstītāju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šā gada 20. oktobrī Valsts drošības dienests (VDD) Rīgā aizturēja agresīvi noskaņotu Krievijas izvērstā kara atbalstītāju, kā arī veica neatliekamas kriminālprocesuālās darbības personas dzīvesvietā.

Minētā Latvijas nepilsoņa aktivitātēm VDD pievērsa pastiprinātu uzmanību, interneta vidē konstatējot videoierakstu, kurā persona vairākkārt norāda uz nepieciešamību un gatavību iznīcināt ukraiņus. Persona videoierakstā pauž atbalstu Krievijai, atkārtojot Kremļa kara propagandai raksturīgos vēstījumus. Tāpat persona videoierakstā pauž gatavību vērsties pret Ukrainas atbalstītājiem Latvijā, atklājot interesi iegūt savā īpašumā šaujamieročus.

Ņemot vērā šos apstākļus, VDD pret minēto Krievijas atbalstītāju šā gada 19. oktobrī uzsāka kriminālprocesu par iespējamu nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu. Kriminālprocess uzsākts saskaņā ar Krimināllikuma 78. pantu.

Pašlaik personai kriminālprocesa ietvaros ir aizturētā statuss. Izmeklēšanas interesēs VDD no plašākiem komentāriem atturēsies.

Atzīmējams, ka pret personu šobrīd ir aktīvs tiesvedības process par smagu un vidēja smaguma miesas bojājumu tīšu nodarīšanu. 

VDD atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr tās vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā šā gada 24. februārī VDD kopumā ir uzsācis 27 kriminālprocesus un no Valsts policijas pārņēmis četrus kriminālprocesus saistībā ar naida runu un aktivitātēm Krievijas agresijas un interešu atbalstam. Kriminālprocesi uzsākti par dažādiem noziedzīgiem nodarījumiem: darbībām, kas ir vērstas uz nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu pret latviešiem un ukraiņiem (Krimināllikuma 78. pants), Krievijas īstenoto kara noziegumu attaisnošanu un slavināšanu (Krimināllikuma 74.1 pants), atbalsta sniegšanu finanšu līdzekļu un citas mantas vākšanā karadarbībā Ukrainā iesaistītajiem Krievijas karavīriem (Krimināllikuma 77.pants), pret Latviju vērstu darbību (Krimināllikuma 80. pants) un palīdzības sniegšanu ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā (Krimināllikuma 81.1 pants).

Astoņos no minētajiem kriminālprocesiem VDD pirmstiesas izmeklēšanu ir noslēdzis un nosūtījis izmeklēšanas gaitā iegūtos materiālus prokuratūrai, rosinot pret aizdomās turētajām personām uzsākt kriminālvajāšanu. Savukārt pārējos kriminālprocesos, kuros izmeklēšana turpinās, pašlaik 15 personām ir piemērots aizdomās turētā statuss, bet septiņām personām – personas, pret kuru uzsākts kriminālprocess, statuss.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI