DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Nepieciešams izstrādāt vienotu krīžu vadības sistēmu, jēgpilni iekļaujot arī pilsonisko sabiedrību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Pilsoniskā alianse, reaģējot uz Valsts kontroles ziņojumā par Valsts civilās aizsardzības sistēmas plānošana un gatavību pausto informāciju, aicina valdību, politikas veidotājus un lēmumu pieņēmējus kopīgi strādāt pie vienotas krīzes vadības sistēmas izveides, kurā katra atbildīgā institūcija savas kompetences ietvaros un, sadarbojoties ar pilsonisko sabiedrību un nevalstiskajām organizācijām, koordinēti analizētu un risinātu krīžu izraisītās sekas, to likvidēšanu un novērstu apdraudējumu. 

Gan Covid-19 pandēmijas izraisītā krīze, gan karš Ukrainā mums ir parādījis, kāds spēks ir organizētā pilsoniskajā sabiedrībā un nevalstiskajās organizācijās. Valsts ne vienmēr šādās situācijās spēj reaģēt tik operatīvi, cik nepieciešams, tāpat arī nevalstiskās organizācijas ir tās, kuras labāk pārzina problēmas, kādas viņu mērķgrupām krīzes laikā rodas, un veidus, kā tās vislabāk risināt. Tai pat laikā, lai organizācijas spētu šo darbu darīt, ir nepieciešams nodrošināt labvēlīgus priekšnoteikumus to darbībai,” uzsver Georgs Rubenis, Latvijas Pilsoniskās alianses padomes priekšsēdētājs. Ņemot vērā konstruktīvo pilsoniskās sabiedrības lomu neseno krīžu pārvarēšanā, Latvijas Pilsoniskā alianse aicina lēmumu pieņēmējus kopīgi izstrādāt vienotu krīžu vadības sistēmu, kura jēgpilni iekļautu arī pilsonisko sabiedrību.

Valsts kontroles ziņojumā uzsvērta nepieciešamība informēt un izglītot sabiedrību par civilās aizsardzības jautājumiem, kā arī iesaistīt sabiedrību civilās aizsardzības plānu izstrādē un risku novērtēšanā, tādējādi stiprinot sabiedrības noturību pret dažādām katastrofām, kā arī pēc iespējas katastrofu pārvaldīšanā iesaistot nevalstiskās organizācijas. G. Rubenis atgādina, ka Latvijas Pilsoniskā alianse, kā arī citas nevalstiskās organizācijas vairākkārt ir aicinājušas valdību, politikas veidotājus un lēmumu pieņēmējus strādāt pie Latvijas sabiedrības pašorganizēšanās un noturībspējas mehānismu atbalsta un attīstīstības un krīzes vadības sistēmas izveides, gan aicinot šim mērķim atvēlēt finansējumu Latvijas Atveseļošanās un noturības mehānisma plānā, gan plāna grozījumos. Tāpat Latvijas Pilsoniskā alianse šo piedāvājumu iekļāvusi vēstulē Valsts prezidentam Egilam Levitam un Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, aicinot potenciālās koalīcijas partijas un to apvienības nodrošināt pilsoniskās sabiedrības iesaisti valdības deklarācijas veidošanas procesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI