DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

TM rīko konferenci par galvenajiem uzņēmējdarbības izaicinājumiem mūsdienu apstākļos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirms divdesmit gadiem – 2002. gada 1. janvārī – spēkā stājās Latvijas komercdarbības regulējuma stūrakmens – Komerclikums. Lai atzīmētu Komerclikuma divdesmitgadi, 14. oktobrī Tieslietu ministrija rīko konferenci "Krietns un rūpīgs saimnieks lielo satricinājumu laikā", kurā piedalīsies Augstākās tiesas tiesneši, Latvijas Universitātes mācībspēki, advokāti no vadošajiem juridiskajiem birojiem, uzņēmumu augstākā līmeņa vadītāji un citi nozares eksperti. Konferences ietvaros tiks pasniegta “Latvijas Korporatīvās pārvaldības balva 2022”.

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns: “Mūsu uzdevums ir rūpēties par uzņēmējdarbības vides attīstību, lai tā kļūst arvien modernāka un sakārtotāka, sekmē tautsaimniecības izaugsmi un vairo iedzīvotāju pārticību. Tas rada kopējo tēlu par Latvijas ekonomiku un par to, cik droša un caurspīdīga biznesa vide ir un būs uzņēmējiem!”

Konferences dalībnieki vairākās paneļdiskusijās runās par Komerclikumā nostiprināto principu, ka valdes un padomes loceklim savi pienākumi jāpilda kā krietnam un rūpīgam saimniekam. Gadu gaitā rastas atbildes, kāda rīcība ir atbilstoša šim standartam, taču aizvadīto gadu izaicinājumi – pandēmija un Krievijas karš pret Ukrainu nes sev līdzi milzu pārmaiņas, nenoteiktību un vērtību pārdefinēšanu. Tāpēc būt par valdes un padomes locekli mūsdienās ir milzīgs izaicinājums, jo jaunās vērtības arvien straujāk ienāk uzņēmumu ikdienā, un krietns un rūpīgs saimnieks tās respektē. Tas būs jauns standarts.

Paneļdiskusijā “Valdes loma un atbildība. Kā krīzes, jauni riski un izmaiņas likumos to ietekmē?” disktutēs par to, ko atnesuši aizvadītie divdesmit gadi valdes atbildības jomā, un, kā mainās valdes locekļu darbs un atbildība mūsdienās. Tāpat noskaidros kā mainījusies jēdziena "krietns un rūpīgs saimnieks" izpratne un kā tā turpina mainīties šodien.  Konferences dalībnieki paneļdiskusijā “Padomes pārraudzības loma. Ko praksē mainīs padomes lomas pārdefinēšana?” pārrunās gaidāmās izmaiņas Komerclikumā un kā izmaiņas ietekmēs padomes lomu uzņēmumā. Savukārt noslēdzošajā paneļdiskusijā “Uzņēmuma atbildība. Vai ar atbildību pret akcionāriem pietiek?” noskaidros kā mainās uzņēmuma atbildību mūsdienās, kā arī diskutēs vai akcionāru kapitālismu aizstās iesaistīto pušu kapitālisms. 

Konferences noslēgumā uzņēmumiem tiks pasniegta Latvijas Korporatīvās pārvaldības balva 2022 trīs nominācijās: “Risku pārvaldības stratēģis”, “Padomes dažādības ieviesējs”,  “Iesaistīto pušu vadības praktiķis”. “Šodien tikai retais apšauba to, ka laba korporatīvā pārvaldība palielina uzņēmuma konkurētspēju. Skaidra attīstības stratēģija, atklātība un caurspīdīgums sadarbībā ar ietekmētajām pusēm, pieredzējusi un daudzpusīga padome, profesionāla un motivēta valde ir tas, kas palīdz sasniegt jaunu uzņēmumu attīstības līmeni. Tāpēc ir svarīgi gan pateikties tiem uzņēmumiem, kas labas korporatīvās pārvaldības principus jau iedzīvinājuši savā uzņēmējdarbībā, gan arī iedrošināt to darīt arvien jaunus uzņēmumus,” uzsver Korporatīvās pārvaldības konsultatīvās padomes vadītāja, Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne. Korporatīvās pārvaldības balvas uzņēmumiem tiks pasniegtas otro reizi.

Konferences programma pieejama Tieslietu ministrijas tīmekļa vietnē. Ikviens interesents varēs sekot konferences tiešraidei 14. oktobrī no plkst. 9.00 līdz 15.00 Tieslietu ministrijas YouTube kontā.

Konferenci organizē Tieslietu ministrija, Augstākā tiesa, Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūts, Latvijas Universitātes Juridiskā fakultāte, sadarbībā ar Korporatīvās pārvaldības konsultativo padomi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI