DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

"Latvijas Vēstneša" dalība Eiropas Oficiālo izdevēju forumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes attēls

Luksemburgā, Eiropas Savienības oficiālā izdevēja mītnes vietā, pēc trīs gadu pārtraukuma klātienē notika jau 18. Eiropas oficiālo izdevēju forums (European Forum of Official Gazettes). Forumu organizēja Luksemburgas Centrālais likumdošanas dienests, kas izdod Luksemburgas oficiālo izdevumu. Šī gada temats bija veltīts digitālā laikmeta jaunajām tendencēm. "Latvijas Vēstneša" pārstāvji vadīja arī vienu no darba grupām, iepazīstinot ar Latvijas veiksmīgo pieredzi.

Šogad forumā piedalījās 27 valstu pārstāvji, tostarp aktīvi līdzdarbojās Eiropas Savienības oficiālais izdevums. Reizi gadā dalībvalstu pārstāvji tiekas sanāksmē un kopīgi apspriež jaunākās attīstības tendences. Foruma mērķis ir dalīties ar idejām un pieredzi par oficiālās informācijas publicēšanu, tādēļ valstu dalībnieki demonstrē savus tehniskos risinājumus dokumentu apstrādē, publiskošanā un sistematizēšanā. Speciālisti arī demonstrē tehnoloģisko progresu un risina citus ar oficiālās publikācijas funkcijas īstenošanu saistītus jautājumus.

Kādi jautājumi ir Eiropas dienaskārtībā šogad? Joprojām aktuāla ir diskusija par personas datiem oficiālajā publikācijā. Dažās valstīs vēl nav notikusi pāreja uz oficiālo elektronisko publikāciju, un atvērts jautājums ir pāreja uz e-vidi. Kontekstam minams fakts, ka Latvijā šogad 1. jūlijā apritēja 10 gadi, kopš vietnē vestnesis.lv publicētā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" saturs ir oficiālā publikācija. Latvijā elektroniskā oficiālā publikācija ir sevi pierādījusi kā uzticamu un drošu risinājumu.

Šogad divu dienu intensīvās diskusijās tematu loks skāra digitālā laikmeta jaunās tendences kā, piemēram, mākslīgā intelekta izmantošana, virtuālie asistenti un tērzēšanas roboti (tā sauktie čatboti), kopīgu risinājumu pieņemšana, izmantojot sadarbības projektus, piekļuvi informācijai un datu aizsardzībai u.c.

“Latvija forumā dalījās ar savu pieredzi tiesību aktu publicēšanas un konsolidēšanas procesa automatizēšanā, kas kļuva iespējama, iesaistoties Valsts kancelejas realizētajā projektā par vienotā tiesību aktu projektu izstrādes un saskaņošanas portāla izstrādi. Daudzi Eiropas oficiālie izdevēji izteica vēlmi saņemt publicējamos dokumentus strukturētā veidā, kā tas šobrīd ir realizēts Latvijā starp Valsts kanceleju un “Latvijas Vēstnesi” attiecībā uz Ministru kabineta izdotajiem tiesību aktiem. Mūsu nākotnes iecere ir šāda veida datu apmaiņu ieviest arī ar Saeimu un pašvaldībām, jo tas pavērtu plašākas iespējas to atspoguļošanai lietotājiem ērtā veidā vietnē likumi.lv," skaidro oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" Oficiālo publikāciju departamenta direktore Inese Luste.

Uzziņai

Eiropas Oficiālo izdevēju forums ir neformāla, koleģiāla struktūra, ko veido Eiropas  Savienības dalībvalstu un kandidātvalstu oficiālos izdevumus pārstāvošās izdevējorganizācijas un Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis.

Forums ir dibināts 2004. gadā ar mērķi veicināt pieredzes un labās prakses apmaiņu Eiropas oficiālo izdevēju starpā. “Latvijas Vēstnesis” forumā piedalās kopš tā dibināšanas.

Reizi gadā foruma dalībnieki tiekas gadskārtējā sanāksmē, lai kopīgi risinātu ar oficiālās publikācijas funkcijas īstenošanu saistītus jautājumus. Foruma 2011. gada sanāksme notika Rīgā, to organizēja oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis". Latvija uzņēma 35 valstu pārstāvjus, lai piedalītos foruma ikgadējā sanāksmē. Šogad forums norisinājās no 22. līdz 24. septembrim Luksemburgā. Nākamais forums norisināsies 2023. gadā Berlīnē.

“Latvijas Vēstnesis” ir valsts, pilsoniskās un tiesiskās informācijas platforma (vestnesis.lv, likumi.lv, lvportals, žurnāls “Jurista Vārds” / juristavards.lv).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI