DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Tieslietu ministrs iesniedz virzīšanai Saeimā likumprojektu komunistiskā režīma nosaukumu pārdēvēšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 29.septembrī, Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns iesniedzis Saeimas deputātiem virzīšanai parlamentā likumprojektu par komunistiskā totalitārā režīma un rusifikācijas nosaukumu pārdēvēšanu.

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns: “Esam nojaukuši okupācijas stabu Uzvaras parkā, nostiprinām latviešu valodu kā vienīgo lietojamo valodu publiskajā vidē, ieviešam mācības skolās tikai latviski un attīrām Latviju no okupācijas laika vietvārdiem, aizvietojot tos ar latvisko vērtību simboliem.”

Priekšlikumu par komunistiskā režīma nosaukumu pārdēvēšanas likuma izstrādi un virzību Tieslietu ministrijai bija iesniegusi biedrība “Publiskās atmiņas centrs”. Šobrīd ir pabeigts darbs pie likumprojekta izstrādes, un tieslietu ministrs virza to izskatīšanai Saeimā, lai tas tiktu pieņemts un piemērots dzīvē.

Kā uzsver likumprojekta autori, tas dos skaidrus, vienkāršus un metodoloģiski vienotus kritērijus komunistiskā režīma nosaukumu pārdēvēšanai. Likumprojekts paredz izskaust un nepieļaut nākotnē tādu nosaukumu lietošanu, kas slavina komunistisko totalitāro režīmu vai kuri veidoti rusifikācijas politikas ietekmē, proti, slavina komunismu, totalitāro režīmu, PSRS varu, ideoloģiju vai ar tiem saistītu notikumu, jēdzienu vai personu, kā arī radīti PSKP ideoloģijas vai propagandas ietvaros, slavina tās vai radīti rusifikācijas politikas ietvaros.

Likums nosaka, ka pārdēvējami tādi nosaukumi, kuri nes tādu personu vārdus, kas ir bijuši okupācijas režīma augsta ranga darbinieki, un, piemēram,  Komunistiskās internacionāles pārstāvji, PSRS izlūkdienestu, valsts drošības orgānu, Komunistiskās internacionāles vai to segorganizāciju jebkurā to formā ārštata darbinieki, aģenti, rezidenti, konspiratīvā vai tikšanās dzīvokļa turetāji vai uzticības personas.

Tāpat nebūs pieļaujams lietot nosaukumus, kas atvasināti no PSRS valsts svētku nosaukumiem un PSRS vai PSKP institūciju nosaukumiem, kā arī kuru piešķiršana vēsturiski saistīta ar PSRS vai rusifikācijas politiku vai kas nepārprotami atvasināti no sugasvārdiem, kas pēc satura un piešķiršanas motivācijas skaidri pauž PSRS sasniegumu slavinājumu.

Likums arī ietvers deleģējumu Ministru kabinetam izdot pārdēvējamo nosaukumu sarakstu, kā arī tiesības noteikt atsevišķus izņēmumus gadījumos, kad persona atbilst likuma kritērijiem, bet tomēr ir devusi ārkārtīgi nozīmīgu ieguldījumu Latvijas zinātnē, mākslā, kultūrā, izglītībā vai saimnieciskajā darbībā, un tādēļ nosaukumi varētu tikt saglabāti.

Svarīgi uzsvērt, ka gala lēmumu pieņems pašvaldības, savukārt ar nosaukumu pārdēvēšanu saistītās izmaksas segs nevis pašvaldība, bet valsts.

Ar likumprojektu “Komunistiskā totalitārā režīma un rusifikācijas nosaukumu pārdēvēšanas likums” var iepazīties Saeimas tīmekļvietnē likumprojektu sadaļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI