DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. septembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Roboti, droni, virtuālā realitāte un liesmojoši eksperimenti gaidīs apmeklētājus RTU Zinātnieku naktī Ķīpsalā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēc divu gadu pārtraukuma, kad pandēmijas dēļ bija ierobežota pulcēšanās, piektdien, 29. septembrī, plkst. 18.00–22.00 Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studenti un zinātnieki atvērs laboratoriju durvis RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā un gaidīs Zinātnieku nakts apmeklētājus, lai parādītu un pastāstītu, kādus pētījumus veic inženierzinātņu un augsto tehnoloģiju pētnieki.

Laikā, kad sekojam līdzi savam enerģijas patēriņam, RTU Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātē būs iespējams piedalīties energoefektivitātes mācību stundā un uzzināt, kā ikdienā varam ietaupīt elektroenerģiju. Piemēram, varēs apgūt elektroenerģijas patēriņa mērītāja lietošanu, lai noskaidrotu dažādu elektroiekārtu jaudu un iemācītos vienkārši aprēķināt to enerģijas patēriņu. Būs arī iespēja uzzināt, kā enerģiju iegūst no saules un vēja un paviesoties uz fakultātes mājas jumta, kur izvietoti saules paneļi un vēja turbīna. Ekskursijas – plkst. 19.00 un 20.00.

Varēs iepazīties arī ar tehnoloģijām – sensoriem, droniem, Pepper robotiem, ko izmanto viedo pilsētu vadībā, kā arī atraktīvā veidā nostiprināt zināšanas par elektrotehnikas pamatlikumiem, bet «Latvenergo» radošajā laboratorijā salodēt sev mazu LED lukturīti.

Savukārt apmeklētāju radošās idejas gaidīs zinātnieki, kuri ikdienā strādā ar liela kustību diapazona robotizēto simulatoru jeb lielo robotu, kuram Zinātnieku naktī tiks izsludināts vārda došanas konkurss. Labāko robota vārdu autori saņems balvas, taču visi apmeklētāji varēs vērot robotu darbībā, izmantojot arī virtuālās realitātes brilles, un iepazīties gan ar robota vadības algoritmu tehnoloģijām, gan uzzināt, ko šādi lieli roboti spēj paveikt un kur tos izmanto gan zinātnē, gan rūpniecībā.

RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātē notiks virtuālās realitātes demonstrējumi, kas balstīti uz zinātnieku uzmērītiem datiem, izmantojot lidmašīnas, dronus un lāzerskenerus, kā arī būs iespēja virtuāli ceļot pa RTU studentu pilsētiņu, neatstājot fakultātes telpas.  

Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē apmeklētājus sagaidīs dūmojošas kolbas, gaismu emitējoši organiskie savienojumi, lāzeri un eksperimenti, kuros māksla savienosies ar elektroķīmiju, bet pagalmā ik stundu tiks demonstrēti liesmojoši eksplozīvi eksperimenti.

Elektronikas un telekomunikāciju fakultātē Zinātnieku nakts apmeklētāji uzzinās, kas ir skaņa un kā tā rodas, kā arī iepazīsies ar optiskajām šķiedrām un sensoriem un uzzinās, kā optiskās tehnoloģijas lieto datu pārraidē.

Savukārt RTU Zinātnes un inovāciju centrā apmeklētāji uzzinās, kas ir prototipēšana un kāpēc tā nepieciešama zinātnieku darbā, kā arī ikvienam būs iespēja iepazīties ar 3D printeriem, lāzergriezēju un citām tehnoloģijām, kuras zinātnieki un studenti izmanto prototipu veidošanā.

Ar detalizētu RTU Zinātnieku nakts programmu var iepazīties RTU mājaslapā –ej.uz/RTU_Zinatnieku_nakts_2022

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI