DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Iedzīvotāji: pakalpojumiem aptiekā būt

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aptiekās Latvijā pašlaik ir pieejami daži vienkāršākie veselības aprūpes pakalpojumi, bet iedzīvotāji atzīst, ka pakalpojumu klāstu aptiekās būtu nepieciešams paplašināt.

Pieprasītākais pakalpojums 56% iedzīvotāju ieskatā būtu iespēja aptiekā “pagarināt” recepti hroniskajiem pacientiem, pēc ārsta norādes izsniedzot iepriekš izrakstītos medikamentus atkārtoti, liecina pēc Latvijas farmaceitiskās aprūpes asociācijas pasūtījuma veiktā aģentūras “Norstat” aptauja1. Šo ierosinājumu īpaši atbalsta cilvēki vecuma grupā no 60 līdz 74 gadiem, jo tieši starp senioriem ir visvairāk hronisko pacientu, līdz ar to ir paaugstināta nepieciešamība pēc ārsta nozīmētiem recepšu medikamentiem. Pašlaik katras receptes “pagarināšanai” ir nepieciešams ģimenes ārsta vai cita speciālista apmeklējums.

Kā svarīgu pakalpojumu 42% aptaujāto norāda iespēju aptiekā veikt dažādus eksprestestus, piemēram, C hepatīta, HIV testus u.c. Pašlaik aptiekās jau ir iespējams veikt Covid-19 eksprestestus asinsspiediena un cukura līmeņa mērījumus.

“Iedzīvotāju ieinteresētība pakalpojumu saņemšanai aptiekā nav pārsteidzoša: aptiekas Latvijā nereti ir cilvēkiem tuvākā un pieejamākā vieta, kas saistīta ar veselības aprūpi – aptiekas bija atvērtas arī pandēmijas laikā, kad bija slēgtas citas veselības aprūpes iestādes. Pašlaik vēlamies tuvināties Eiropai, kur aptiekās pieejams plašāks pakalpojumu klāsts, un aicinām mūsu valsti pilnvērtīgi un efektīvi izmantot aptieku resursu iedzīvotāju veselības un farmaceitiskajai aprūpei,” saka Kristīne Jučkoviča, Latvijas farmaceitiskās aprūpes asociācijas izpilddirektore.

Teju ceturtdaļai – 25% iedzīvotāju būtu svarīgi, ka aptiekā varētu saņemt visu veidu vakcinēšanas pakalpojumus (pašlaik atsevišķās aptiekās ir pieejama vakcinācija pret Covid-19). Savukārt gandrīz piektdaļa sabiedrības – 19% – gribētu, lai aptiekās varētu noteikt arī kaulu blīvumu ar ultraskaņu. Vienāds skaits respondentu – 14% uzskata, ka aptiekās vajadzētu būt pieejamai alkohola līmeņa noteikšanai izelpā un helikobaktēriju testa veikšanai, bet 13% aptaujāto kā nepieciešamu pakalpojumu norāda izelpas gaisa plūsmas mērīšanu. Desmitā daļa iedzīvotāju – 10% farmaceitiskās aprūpes pakalpojumus gribētu saņemt mājās.

Par LFAA

Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācija ir nevalstiska organizācija, kas dibināta 2008. gadā kā Aptieku īpašnieku asociācija. Kopš 2021. gada maija tā darbojas kā Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācija. Asociācijas darbības misija ir nodrošināt Latvijā tādu farmaceitiskās darbības vidi un regulējumu, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs varētu saņemt efektīvu farmaceitisko aprūpi. Asociācijā darbojas SIA "BENU Aptieka Latvija", SIA “Apotheka”, AS “Sentor Farm Aptiekas” un SIA “Latvijas aptieka”. Vairāk informācijas www.lfaa.lv

1 Aptauja veikta sadarbībā ar pētījumu aģentūra “Norstat” 2022. gada septembrī, aptaujājot 1051 respondentus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI