DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. septembrī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

ES lauksaimniecības ministri Polijā vienisprātis – pārtikas ražošana ir stratēģisks uzdevums un tai jābūt vienai no ES prioritātēm

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvija, Polija, Lietuva, Igaunija, Ungārija, Rumānija un Slovākija 2022. gada 8. septembrī Bjalistokā (Polijā) parakstīja deklarāciju, kurā uzsvēra, ka pārtikas ražošana ir stratēģisks uzdevums. Tāpēc drošas un uzturvielām bagātas pārtikas nodrošināšanai un piegādes nepārtrauktībai ir jābūt vienai no Eiropas Savienības (ES) prioritātēm, kas precīzi jāatspoguļo politikās, tostarp jaunajā Kopējā lauksaimniecības politikā un ar to saistītajos īstenošanas dokumentos.

Deklarācijā atzīmēts, ka galvenās problēmas, ar kurām piena nozarei jāsaskaras, ir saistītas ar Eiropas Zaļā kursa stratēģijā noteiktajiem vērienīgajiem mērķiem cīņai pret klimata pārmaiņām, ar pieaugošajām ražošanas izmaksām, tirdzniecības liberalizācijas rezultātā pieaugošo konkurenci no trešajām valstīm un šo visu faktoru raisītām pārmaiņām patēriņa tendencēs.

“Pastāv bažas, ka šo izmaiņu izmaksas būs jāsedz ES piena produktu ražotājiem un pārstrādātājiem, kā arī piena produktu patērētājiem, tādējādi radot risku vājināt ES piena nozares konkurētspēju starptautiskajā tirgū un ārkārtējos gadījumos padarīt ES atkarīgu no piena produktu importa,” atzīmē zemkopības ministrs Kaspars Gerhards.

Deklarācija parakstīta Polijas 19. Starptautiskā piensaimniecības kooperatīvu foruma laikā, kas ir nozīmīgākais piensaimniecības nozares notikums Centrāleiropā un Austrumeiropā.

Latvijas delegāciju vadīja zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, kurš piedalījās arī ES dalībvalstu un ES lauksaimniecības komisāra J. Vojcehovska (J. Wojciechowski) diskusijā par piena nozares iespējām un izaicinājumiem, kas saistīti ar pārtikas nodrošinājumu, pielāgojoties ilgtspējīgai ražošanai un klimata pārmaiņu prasībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI