DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. septembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

J. Vucāns Baltijas Asamblejas un Ziemeļu Padomes samitā: mūsu valstu savienojamība ir atslēga enerģētiskajai drošībai un stabilitātei

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Mūsu valstu savienojamība un sadarbība ir atslēga enerģētiskās drošības un stabilitātes nodrošināšanai reģionā,” Baltijas Asamblejas (BA) un Ziemeļu Padomes samitā Islandes galvaspilsētā Reikjavīkā uzsvēra BA prezidents un Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns.

“Eiropa ir bijusi atkarīga no Krievijas gāzes, un mums ir jādara viss, kas mūsu spēkos, lai to mainītu pēc iespējas ātrāk. Pretējā gadījumā mēs līdzfinansējam Krievijas Federācijas vardarbīgos noziegumus pret ukraiņiem. Krievijas gāzes izmantošana ir ne tikai morāli nepareiza, bet arī nepraktiska,” sacīja BA Latvijas delegācijas vadītājs.

J. Vucāns atzīmēja nepieciešamību stiprināt Baltijas valstu sadarbību ar Ziemeļvalstīm, tostarp enerģētikas un ilgtspējības pētniecības un inovāciju jomā. Tāpat BA Latvijas delegācijas vadītājs uzsvēra mūsu valstu kopīgās intereses Eiropas Savienības enerģētikas politikā, īpaši atzīmējot reģionu savstarpējās savienojamības veicināšanu, kā arī Baltijas jūras bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu un ekonomisko potenciālu. “Mums ir jāpārliecinās, ka regulējums attiecībā uz Baltijas jūru ir līdzsvarots, lai sasniegtu gan mūsu klimata, gan enerģētikas mērķus,” sacīja J. Vucāns.

Kā informēja J. Vucāns, BA un Ziemeļu Padomes samita ietvaros abu organizāciju deputāti uzklausīja un diskutēja ar uzaicinātajiem pasākuma dalībniekiem no Ukrainas, tai skaitā ar Ukrainas parlamenta deputāti Ļesju Vasiļenko (Lesia Vasylenko), kura uzrunāja abu organizāciju parlamentāriešus un aicināja valstis sniegt visu nepieciešamo palīdzību Ukrainai, lai tā spētu pārdzīvot tuvojošos ziemu: ieročus; siltus karavīru tērpus, īpaši domājot par siltiem sieviešu formas tērpiem; automašīnas un visa veida humāno atbalstu. Tāpat viņa aicināja Baltijas valstu un Ziemeļvalstu parlamentāriešus runāt ar kolēģiem savās un arī citās valstīs, lai nodrošinātu lielāku palīdzību Ukrainai un karš Ukrainā nepazustu no politiķu dienaskārtības, kā arī ziņu virsrakstiem.

Tāpat samita laikā notika tikšanās ar Baltkrievijas un Krievijas opozīcijas līderiem. “Daudzi baltkrievi un krievi cīnās par brīvību un demokrātiju savās valstīs. Šī ir cīņa pret valdību un līderiem, kuri demokrātiju uzskata par draudu, nevis priekšrocību. Situācija Baltkrievijā un Krievijā nav vienāda, tomēr abās valstīs demokrātiskās kustības saskaras ar nopietniem izaicinājumiem un šķēršļiem, tostarp cilvēktiesību pārkāpumiem, draudiem un pat vardarbību,” sacīja J. Vucāns.

BA Latvijas delegācijas vadītājs uzsvēra, ka Baltkrievijas un Krievijas demokrātisko kustību atbalstīšana ir ārkārtīgi svarīga mierpilnai un pārtikušai Eiropai.

Samitā Reikjavīkā kopā ar J. Vucānu piedalās arī Saeimas sekretāra biedre, BA Latvijas delegācijas vadītāja vietniece Inese Voika.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI