DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. februārī, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča uzruna Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas profesionālās bakalaura studiju programmas “Sauszemes spēku militārā vadība” izlaidumā

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

15. februārī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs piedalījās Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas profesionālās bakalaura studiju programmas “Sauszemes spēku militārā vadība” izlaidumā.

Augsti godātais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandiera kungs!

Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektora kungs!

Virsnieku kungi!

Absolventi, tuvinieki un draugi!

Šis ir daudzu un dažādu jubileju un gadadienu gads. Šogad mēs pieminam un atceramies 105. gadadienu kopš 1919. gada 13. septembrī saskaņā ar Latvijas armijas virspavēlnieka ģenerāļa Dāvida Sīmansona pavēli tika dibināta Kara skola. Šonedēļ aprit 22 gadi kopš dibināja Latvijas Nacionālo aizsardzības akadēmiju un atjaunoja virsnieku sagatavošanu Latvijā. Šogad arī pieminam akadēmijas izveidotāju un pirmo mūsu atjaunotās Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektoru, brigādes ģenerāli Valdi Matīsu – viņam būtu apritējuši 80 gadi.

Taču šodien mēs īpaši sveicam un izceļam 21 leitnantu. Jūs sākāt mācības nu jau tālajā 2019. gadā 60 karavīru grupā. No 60 jūs esat izturīgākie. Esat izturējuši ceļa posmu, un, kā minēts Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas devīzē, no ērkšķiem esat sasnieguši pirmo zvaigzni. Esmu pārliecināts, ka daudzas zvaigznes vēl būs.

Pavisam nesen, viesojoties akadēmijā, pārliecinājos, ka mācību process ir izaicinošs, interesants un grūts. Tas jūs ir pilnībā sagatavojis galvenajam jūsu uzdevumam – būt par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku virsniekiem. Es gribu teikt jums paldies par šo jūsu dzīves izvēli un vēlreiz šodien jums visiem kopā vēlēt lepni un godam nest virsnieka zobenu.  Mūsu valsts militāro aizsardzību veido virsnieki – cik droši, pārliecināti un zinoši jūs būsiet, tik stipra un neievainojama būs mūsu valsts Latvija un mūsu bruņotie spēki.

No šodienas jūs ne tikai uzsākat virsnieka karjeru, bet arī uzņematies pilnu atbildību par mūsu valsts drošību un aizsardzību.  2019. gadā, kad uzsākāt mācības Alūksnē, pasaule vēl nebija tik ļoti ‘sajukusi’. Krievija vairs nevienam neslēpj savas imperiālās intereses.

Mūsu aizsardzības spēju attīstība – vai tie būtu tālas darbības ieroči, droni, elektroniskā kara darbība vai konvencionālāki ieroči – prasa arvien jaunas zināšanas. Esmu pārliecināts, ka šeit iegūtās zināšanas jūs palīdzēsiet ienest bruņotajos spēkos.

Jūs arī būsiet tie virsnieki, kuri uzsāks dienestu, kad ir ieviests Valsts aizsardzības dienests. Esmu pārliecināts, ka daudziem no jums padotībā būs šī dienesta karavīri. Tādēļ aicinu darīt visu, lai tie jaunieši atcerētos pavadīto laiku dienestā kā vērtīgu un lietderīgu laiku sev un valstij, lai mums būtu vairāk brīvprātīgo Valsts aizsardzības dienestā, lai mēs varētu sasniegt mūsu bruņoto spēku izvirzīto apmācītu karavīru skaita mērķi.

Šodien sevišķi vēlos sveikt leitnanti Annu Zaru, kura ir vienīgā starp vīriem šajā kursā un pievienojas virsnieku saimei. Pateicos par drosmi un apņēmību un arī vēlu veiksmi tālākajā dienestā. Esmu pārliecināts, ka arī citas meitenes sekos jūsu piemēram. Mums ir svarīgi, lai mūsu valsts aizsardzībā mēs izmantotu visu sabiedrības potenciālu, nevis tikai kādu tās daļu.

Tāpat man bija tiešām liels prieks uzzināt, ka jūs visi faktiski pārstāvat visu Latviju – četri no Rīgas, pārējie no visiem Latvijas reģioniem un novadiem. Es gan vēlētos, lai arī no Kurzemes būtu  vairāk to, kuri vēlētos saistīt savu dzīvi ar dienestu mūsu valsts bruņotajos spēkos.

Visbeidzot es arī gribētu izmantot iespēju uzrunāt ne tikai jaunos leitnantus, ne tikai mūsu bruņoto spēku virsniekus un karavīrus, bet arī tuviniekus, draugus, kuri esat šeit.

Domāju, ka ne vienu reizi vien, lasot par to, kas notiek pasaulē, jums rodas jautājums – vai tas nav bīstami, ka jūsu dēli un meita, ka jūsu draugi un radinieki dodas dienēt armijā un uzņemas šo godpilno, bet arī bīstamo pienākumu?  Mēs pilnīgi noteikti nedrīkstam ieslīgt nolemtības sajūtā. Mēs kopā ar sabiedrotajiem darīsim visu, lai mūsu valsts būtu droša un aizsargāta, lai neviens šeit esošais nevienā brīdī nenonāktu situācijā, kurā viņam būtu jākļūst par kāda ienaidnieka uzbrukuma mērķi. Tajā pašā laikā tā ir mūsu visu atbildība gatavoties visiem scenārijiem tā, lai sliktākie nepiepildītos. Tā ir gan visas sabiedrības, gan valsts vadības, gan mūsu bruņoto spēku kopīga atbildība.

Redzot šos profesionāli sagatavotos leitnantus, es zinu, ka bruņotie spēki savu darbu veiks godam. Bet es zinu arī to, ka arī plašākai sabiedrībai ir viņiem jāpalīdz. Tādēļ lielāks finansējums valsts aizsardzībai, sabiedroto klātbūtnes Latvijā nodrošināšana, mūsu valsts militāro spēju attīstība un robežu aizsardzība un apsardzība, atbalsts Ukrainai, arī tas, ja kāds no jums izvēlēsies kļūt par zemessargu vai rezerves karavīru, – tas viss palīdzēs mums visiem kopā sargāt mūsu valsts drošību, neatkarību un brīvību un veicināt tās labklājību!

Lai jums visiem gods kalpot mūsu Latvijai!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI