DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. augustā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Rit Mežvidu kokaudzētavas paplašināšanas darbi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: LVM

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) jaunākajā Mežvidu kokaudzētavā ir uzsākti stādu šķirošanas un apstrādes kompleksa būvdarbi, kurus plānots pabeigt 2023. gada nogalē. Pašlaik teritorijā stādu ražošana norisinās piecās siltumnīcās un āra poligonos, tai skaitā pabeigta būvniecība un iekārtu uzstādīšana garās nakts poligonos.

“Mežvidu kokaudzētavā plānots audzēt priedes un egles ietvarstādus LVM apsaimniekoto mežu atjaunošanai, Latvijas privātā sektora mežsaimniecībai, kā arī, atkarībā no stādu pieprasījuma nākotnē, eksportam uz Igauniju un Zviedriju. Stādu izaudzēšanai izmantotas pamatā tikai selekcionētas sēklas, kas ļauj  paaugstināt meža produktivitāti par 20-25 %. Vadoties no stādu aizsardzības metožu pieprasījuma un to tehnoloģiskās attīstības, tiks iegādāta alternatīvās apstrādes līnija stādu aizsardzībai pret smecernieka bojājumiem mežā,” skaidro “LVM Sēklas un stādi” ražošanas izpilddirektore Laima Zvejniece.

Objektā paredzēts izbūvēt stādu šķirošanas un apstrādes kompleksa ēku  8000 kvadrātmetru platībā, kurā atradīsies ražošanas telpas, stādu saldētavas un kokaudzētavas administratīvās telpas. Papildus paredzēta inventāra un tehnikas uzglabāšanas noliktava 500 kvadrātmetru platībā, inženiertīklu izbūve un teritorijas labiekārtošana 2,8 hektāru platībā. Ēku nesošajās konstrukcijās paredzēts izmantot līmētas koksnes konstrukcijas, kas kombinētas ar citiem materiāliem.

Pagājušajā rudenī un šajā pavasarī jau realizēti Mežvidos audzētie pirmie priedes ietvarstādi 2,5 miljoni apjomā. Šobrīd turpinās priedes ietvarstādu realizācija meža atjaunošanai rudens sezonā.

Kompleksa būvniecības process aizkavējies sarežģīto globālo procesu rezultātā, līdz ar to stādu realizācijas apjomu 2023. un 2024. gadā plānots sasniegt 7,5 miljonus stādu ik gadu, bet 2025. gadā jau 12 miljonus. Plānots, ka pilnu ražošanas jaudu – 15 miljonus stādu ik gadu – Mežvidu kokaudzētava sasniegs 2026. gadā.

Objekta būvdarbus veic SIA “Selva būve”. Darbus plānots pabeigt 2023. gada decembrī. Pēc kompleksa nodošanas ekspluatācijā kokaudzētavā būs iespēja turpināt iesāktos ražošanas darbus un procesus pilnā apjomā un kvalitātē, īpaša nozīme būs stādu uzglabāšanai saldētavās un to izsniegšanai klientiem pavasarī – saspringtākajā stādīšanas laikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI