DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. augustā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Latvijā saglabājas neliels jaunatklāto Covid-19 gadījumu pieaugums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizvadītajā nedēļā, no 8.augusta līdz 14.augustam, Latvijā jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits pieaudzis par 1,6% (vidēji 1368 dienā). Jau trešo nedēļu tiek novērots neliels pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, arī pozitīvo paraugu īpatsvars samazinājies par 2%. Stacionāros pacientu pieaugums par 43% vairāk kā nedēļu iepriekš, ik dienu stacionējot vidēji 39 pacientus.  

Pagājušajā nedēļā visaugstākā saslimstība saglabājās vecuma grupā 30-39 gadi, bet pieaugums novērots arī vecuma grupās 40-49 gadi un 60+ gadi. Virs vidējās Latvijas saslimstības rādītāja ir Rīga, Latgale un Vidzeme (iepriekšējā nedēļā novērots jaunatklāto gadījumu samazinājums). 

Turpina samazināties Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas vidējais Covid-19 saslimstības rādītājs, arī atsevišķās valstīs, kur bija vērojami augsti pacēlumi šobrīd Covid-19 gadījumu skaits mazinās. 

!Atgādinām, ka joprojām jāievēro Covid -19 profilakses pasākumi, piemēram:     

  • izvairīties no kontakta ar citiem cilvēkiem un nedoties uz sabiedriskām vietām pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem (piemēram, kakla sāpēm, nelielu klepu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru) vai citām Covid-19 pazīmēm; 
  • censties ievērot 2 metru distanci, atrodoties publiskajās vietās; 
  • izvairīties no pārpildītām vietām, kur nevar atrasties 2 metru attālumā no citiem; 
  • izvērtēt nepieciešamību ceļot, riskus ceļojuma laikā un iespējas tos mazināt; 
  • ievērot roku higiēnu (regulāri mazgāt un/vai dezinficēt rokas), nepieskarties ar netīrām rokām sejai;     
  • bieži vēdināt telpas (vairākas reizes dienā, plaši atverot logus, lai svaigais gaiss pēc iespējas vairāk cirkulētu telpā). Ja iespējams, maksimāli intensīvi jāvedina sabiedriskā transporta saloni;  
  • vietās, kur nav iespējams ievērot drošu distanci, sejas masku vai respiratoru FFP2  lietošana ir svarīgs piesardzības pasākums, kas īpaši ieteicams cilvēkiem ar hroniskām slimībām, pazeminātu imunitāti. Lietojot sejas masku, ir svarīgi to darīt pareizi  - cieši nosedzot degunu un muti; 
  • Covid-19 slimnieka kontaktpersonai 7 dienas pēc pēdējā kontakta ieteicams palikt mājās un nekontaktēties ar citiem cilvēkiem, bet ja tas nav iespējams, tad būt atbildīgam par citu cilvēku veselību un sabiedriskās vietās lietot ne zemākas klases kā FFP2 respiratoru, tai skaitā veicot darba pienākumus, esot telpā, kur atrodas vairāk par vienu cilvēku. Jāatceras, ka Covid-19 inficēta persona kļūst infekcioza 2 dienas pirms simptomu paradīšanās un respirators šādos gadījumos ievērojami samazina inficēšanās risku citiem cilvēkiem; 
  • publisko pasākumu rīkotājiem ir svarīgi apzināt ar Covid-19 infekciju saistītos riskus un noteikt konkrētas epidemioloģiskās drošības prasības savai pakalpojuma sniegšanas vai pasākuma norises vietai, piemēram, sejas masku lietošanu, distances un plūsmu ievērošanu. 

!! Atgādinām, ka pabeigts primārās vakcinācijas kurss un veikta balstvakcinācija pasargā no smagas saslimšanas formas un nāves iznākuma Covid-19 gadījumā. 

Šobrīd vakcinēties tiek aicināti cilvēki, kas nav uzsākuši primāro vakcināciju un nav vēl veikuši 1.balstvakcīnu. Savukārt 2.balstvakcīnu tiek aicināti saņemt imūnsupresētie pacienti (cilvēki ar ļoti būtiski novājinātu imūno sistēmu) no 12 gadu vecuma, kā arī cilvēki vecuma grupā 65+ situācijās, kad ir augsti Covid-19 slimības apdraudējuma riski (piemēram, nepieciešamas ārstnieciskas manipulācijas, bieža publisko pasākumu apmeklēšana, kontakts ar lielu skaitu cilvēkiem, došanās starptautiskos ceļojumos) ar kādu no jau reģistrētajām mRNS tehnoloģijas vakcīnām. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI