DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. augustā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabriks konferencē Kopenhāgenā apliecina Latvijas gatavību turpināt sniegt Ukrainai militāro palīdzību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 11. augustā, Kopenhāgenā, Dānijā atbalstam Ukrainai veltītajā konferencē aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzsvēra, ka Latvija turpinās atbalstīt Ukrainu, lai sekmētu tās aizsardzības spējas cīņā pret Krievijas iebrukumu.

A. Pabriks apliecināja, ka Latvija turpinās atbalstīt Ukrainu, palīdzot ar militāro ekipējumu, apmācot Ukrainas karavīrus, kā arī sniedzot citu nepieciešamo militāro palīdzību.

Starptautiskajā konferencē A. Pabriks arī aicināja sabiedrotās valstis izmantot Latvijas aizsardzības industrijas sniegtās iespējas ražot Ukrainai nepieciešamo ekipējumu. Tāpat aizsardzības ministrs aicināja sabiedrotos pēc iespējas vairāk palīdzēt Ukrainai, jo tas ir nosacījums, lai karš ātrāk beigtos.

Konferences dalībniekus uzrunāja arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis  (Volodymyr Zelensky), aicinot turpināt atbalstīt Ukrainas bruņotos spēkus un nepieļaut Krievijas kodolšantāžu.

Savukārt Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs (Oleksii Reznikov),  konferencē informēja par vajadzībām valsts aizsardzībai, un virkne valstu paziņoja gan par finanšu ieguldījumiem militārā ekipējuma iegādei, gan apmācības iniciatīvām un industrijas kapacitātes celšanas iespējām, lai Ukraina spētu nodrošināt aizsardzībai nepieciešamo, tostarp, artilērijas sistēmas, atminēšanas ekipējumu un munīciju.

Jau ziņots, ka šodien, 11. augustā Kopenhāgenā, Dānijā aizsardzības ministrs A. Pabriks apmeklēja Ukrainas, Apvienotās Karalistes un Dānijas rīkotu konferenci par sabiedroto iespējām sniegt nepieciešamo palīdzību Ukrainas aizsardzības spēju stiprināšanā.

Konference notika ar mērķi sekmēt sadarbību starp Ukrainu un virkni sabiedrotajām valstīm,  īpaši Ziemeļeiropas un Austrumeiropas valstīm, lai nodrošinātu militāro un finansiālo palīdzību, kā arī īstenotu nepieciešamo apmācību, palīdzot Ukrainai cīņā pret Krievijas izvērsto brutālo karu.

Konferenci vadīja Ukrainas aizsardzības ministrs O. Rezņikovs, Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless (Ben Wallace) un Dānijas aizsardzības ministrs Mortens Bodskovs (Morten Bødskov), un tajā piedalījās Baltijas valstu, Ziemeļeiropas, Čehijas un Slovākijas aizsardzības ministri.

Latvija ir arī viena no Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas dalībvalstīm, kuras apņēmušās palīdzēt Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju. Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas pirmā sanāksme notika šī gada aprīlī ASV militārajā bāzē Ramšteinā, Vācijā, piedaloties daudzu pasaules valstu aizsardzības ministriem.

Kopš Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas izveides Ukraina ir saņēmusi būtisku atbalstu. Piemēram, ASV piegādājušas prettanku un pretgaisa aizsardzības ieročus, haubices un munīciju, bezpilota lidaparātus un helikopterus Mi-17. Tāpat grupas dalībvalstis nodrošinājušas pārtikas produktus, kājnieku ieroču munīciju, medicīnas preces, formas tērpus un citu Ukrainas bruņotajiem spēkiem nepieciešamo. Kontaktgrupas dalībvalstis Ukrainai piegādā arī humāno palīdzību, palīdzot kara skartajiem civiliedzīvotājiem.

Latvija ir sniegusi militāro atbalstu Ukrainai vairāk nekā 200 miljonu eiro vērtībā, šādi nodrošinot ieročus un individuālo ekipējumu, bezpilota lidaparātus, sausās pārtikas uzturdevas, munīciju, prettanku ieročus un pretgaisa raķetes “Stinger”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI