DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Skolēnu radošo darbu izstāde par krupju glābšanu skatāma Dabas muzejā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

No šodienas 25.jūlija līdz pat 11.septembrim Latvijas Nacionālajā dabas muzejā būs skatāma jauna izstāde, kurā apkopoti Latvijas skolēnu radošie darbi par abinieku lomu savvaļā un to saudzēšanas un glābšanas pasākumiem uz autoceļiem. Darbi tapuši šopavasar Dabas aizsardzības pārvaldes (pārvalde) sabiedrības iesaistes kampaņas “Misija – KRUPIS. Izglāb princi!” laikā. Kopumā jaunieši gan individuāli gan komandās izstrādāja un konkursā pieteica vairāk nekā 2000 darbus dažādās tehnikās.

Jauniešu domas par krupju glābšanas misiju pārvērtās zīmējumos, videoklipos, dziesmās, literārajos darbos – dzejoļos, pasakās, stāstos, arī krustdūrienā izšūtās gleznās, filcētos, tamborētos, no māla un plastilīna veidotos mākslas darbos, tostarp telpiskos pilsētu modeļos ar īpašām krupju pārejām vai tuneļiem zem un virs autoceļiem, laivās, īpašā gaisa balonā un pat krupju vilcienā.

“Bērnu izdoma un darbu tehnikas mūs patīkami pārsteidza. Esam priecīgi par pārvaldes iniciatīvu, lai mudinātu jauniešus interesēties un pētīt šo problēmu. Patlaban ekspozīcijās nav skatāmi Latvijā sastopamie abinieki, taču muzeja krājumā glabājas vairāki eksemplāri, un ar prieku pievienojam parasto krupi un smilšu krupi izstādei,” stāsta Dabas muzeja Zooloģijas nodaļas vadītājs Dmitrijs Boiko.

Izstādē aplūkojami visi dalībnieku darbi. Tā kā lielākā daļa no tiem ir iesūtīti elektroniskā formātā, tie skatāmi divos ekrānos. Savukārt uz planšetēm izvietoti tie darbi, kas saņemti pasta sūtījumos. Izstāde atvērta muzeja darba laikā un skatāma ar muzeja ieejas biļetēm.

Pārvaldes mērķis, īstenojot misiju un radošo darbu konkursu, bija sekmēt sabiedrības un skolēnu interesi un paplašināt viņu zināšanas par parastā krupja ikgadējo pavasara migrāciju. Konkursa dalībniekiem sevis izvēlētā tehnikā varēja  iesniegt radošo darbu par kampaņas saukli “Misija – KRUPIS. Izglāb princi!”.

“Citviet pasaulē sabiedrības brīvprātīga iesaiste abinieku glābšanā jau ir kā regulāra tradīcija – tiek izvietotas ceļa zīmes, būvētas pārejas un norobežojumi gar ceļiem, organizētas brīvprātīgo patruļas, kas pārnes abiniekus otrpus ceļam. Mums Latvijā vēl ir uz ko tiekties. Taču gan jauniešu iesūtītie darbi, gan ģimeņu aktīvā līdzdalība izglītojošajos pasākumos, gan arī brīvprātīgo patruļās izglābto krupīšu skaits šajā gadā liecina par augstu izpratnes līmeni un galvenokārt par vēlmi palīdzēt,” skaidro Dabas aizsardzības pārvaldes Komunikācijas un dabas izglītības nodaļas vadītāja Elīna Ezeriņa.

Kampaņas “Misija-KRUPIS. Izglāb princi!” laikā pārvalde papildus jau zināmajām deviņām vietām saņemta informācija par 32  krupīšu migrācijai kritiskajiem ceļu posmiem. Vairāk nekā 100 brīvprātīgo visā Latvijā aktīvajā abinieku migrācijas laikā uz autoceļiem izglāba 1323 abiniekus, tostarp 793 parastos krupjus.

Gar trim krupju migrācijas ceļu posmiem – Liepājā pie Tosmares ezera, Rudbāržos pie Bāliņu dīķa un Slīteres Nacionālajā parkā pie Vaides dīķa – tika uzstādītas arī nelielas sētiņas, kas vēl drošāk un efektīvāk palīdzēja krupjiem nonākt nārsta vietā. Šajās vietās tika izglābti sevišķi daudz abinieku – kopumā 934, tostarp 373 parasto krupju. Brīvprātīgie daudz krupjus izglābuši arī pie Lazdonas (173), kā arī Siguldā Pēteralas ielas apkaimē (73).  

Katru gadu uz Latvijas autoceļiem tiek sabraukti tūkstošiem abinieku. Kampaņas mērķis bija samazināt uz autoceļiem bojāgājušo krupju skaitu ar aktīvu sabiedrības līdzdalību, ziņojot pārvaldei vēl nereģistrētas krupju migrācijas vietas, kas šķērso autoceļus, kā arī aktīvajā migrācijas laikā palīdzot tos pārnest pāri ceļam drošībā jau identificētajos autoceļu posmos. Vairāk: www.daba.gov.lv/lv/misija-krupis

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI