DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Privātmāju īpašniekiem vēl pieejama gandrīz puse energoefektivitātes paaugstināšanas atbalsta programmas finansējuma

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts attīstības finanšu institūcija “Altum” šā gada 27. aprīlī sāka pieņemt pieteikumus privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanas atbalsta programmā, bet jūnija vidū veica pirmās finanšu līdzekļu izmaksas. Patlaban ar iesniegtajiem projektiem jau ir rezervēti 52% no programmas līdzekļiem.

2022. gada 8. martā Ministru kabinets apstiprināja grozījumus privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanas atbalsta programmā, vienlaikus piešķirot papildu finansējumu.

“Ņemot vērā šī brīža ģeopolitisko situāciju, kas tieši ietekmē arī energoresursu cenu svārstības, ir kritiski svarīgi ikvienam domāt par energoresursu racionālu lietošanu. Liela ietekme energoresursu cenu kāpuma mazināšanai ir arī mājokļu energoefektivitātei. Privātmāju īpašniekiem šobrīd ir unikāla iespēja ar valsts atbalstu paaugstināt savu mājokļu energoefektivitāti, kā arī uzstādīt saules paneļus un nelielus vēja ģeneratorus, lai spētu paši savām vajadzībām saražot nepieciešamo enerģiju, kā arī uzkrāt ziemas mēnešiem, lai mazinātu ikmēneša izdevumus par komunālajiem maksājumiem,” norāda ekonomikas ministre Ilze Indriksone.

Patlaban pārliecinoši lielākā daļa pieteikumu ir saules paneļu uzstādīšanai (82%), pārējie (18%) – ēku energoefektivitātes paaugstināšanai. Visaktīvākie bijuši māju īpašnieki Pierīgā, kas iesnieguši 315 pieteikumu par kopējo summu - 1,09 miljoni EUR. Tālāk seko Zemgales privātmāju īpašnieki ar 55 pieteikumiem par 187 tūkstošiem EUR. No Kurzemes saņemti 53 pieteikumi par 200,6 tūkstošiem EUR, no Latgales saņemti 22 pieteikumi par 30.7 tūkstošiem EUR norāda un no Vidzemes – 30 pieteikumi par 109,6 tūkstošiem EUR, informē “Altum” Energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja Ieva Vērzemniece.

“Pirmās atsauksmes liecina, ka privātmāju īpašnieki ļoti pozitīvi novērtē sniegto atbalstu. Kopumā pieteikumi ir pamatoti un labi sagatavoti, vidēji tikai viens no desmit pieteikumiem nekvalificējas atbalsta saņemšanai,  un biežākie atteikumu iemesli ir Zemesgrāmatā reģistrētu īpašumtiesību uz māju neesamība, māja neatbilst viena vai divu dzīvokļu mājas klasei, vai pieteikuma iesniedzējs jau ir uzstādījis un pieslēdzis tīklam saules paneļus, pirms noslēgts līgums ar “Altum”. Aicinu interesentus izmantot iespēju atbalsta saņemšanai, vienlaikus rūpīgi iepazīstoties ar programmas nosacījumiem,” uzsver Ieva Vērzemniece.

Privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanas programmā atbalsts ir paredzēts dzīvojamo māju atjaunošanai un energoefektivitātes paaugstināšanai vai elektroenerģijas ražošanas iekārtu uzstādīšanai. Atbalstu var saņemt, ja privātmāja atbilst viena vai divu dzīvokļu dzīvojamās mājas klasei, tā ir nodota ekspluatācijā un privātmājā netiek veikta saimnieciskā darbība. Tāpat Zemesgrāmatā ir jābūt nostiprinātām īpašuma tiesībām uz māju privātpersonai, kura piesakās atbalstam, kā arī ģimenē jābūt vismaz vienam bērnam.

Pieteikums par dalību Privātmāju energoefektivitātes programmā ir jāsniedz elektroniski portālā mans.altum.lv. Pieteikumus privātmāju energoefektivitātes programmā izskata divdesmit darba dienu laikā pēc to iesniegšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI