DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Atlicis tikai mēnesis, lai tirgotāji realizētu dzērienu iepakojumus bez Latvijas depozīta zīmes

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

No šīs dienas, 1.jūlija, ir atlicis viens mēnesis līdz depozīta sistēmas pārejas perioda beigām. Šobrīd tirdzniecības vietās depozīta produktu īpatsvars svārstās no 80% līdz 95%, savukārt 1. augustā veikalu plauktos varēs atrasties tikai tie dzērienu iepakojumi, kas marķēti ar Latvijas depozīta sistēmas zīmi.

“Likumā noteiktais sešu mēnešu pārejas periods bija paredzēts, lai visas iesaistītās puses spētu pakāpeniski pielāgoties jaunai sistēmai, ar kuras palīdzību Latvijas vide kļūst tīrāka un tiek veicināta iepakojumu atkārtota izmantošana un pārstrāde. Šobrīd novērojams, ka sabiedrība ir apguvusi jauno paradumu – izlietoto iepakojumu atgriešanu atpakaļ depozīta punktā. Tas atainojas arī atgriešanas rādītājos - dienā tiek nodots līdz pat 1 miljonam depozīta iepakojumu, un plānots, ka šāds apjoms saglabāsies visas vasaras sezonas garumā. Tāpat pārejas periods ļāva ražotājiem izvairīties no zaudējumiem un izpārdot iepriekš saražoto produkciju bez depozīta zīmes,” par sistēmas darbību stāsta VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

Depozīta sistēmas pārejas perioda noslēgums paredz, ka no šīs dienas tirgotājiem mēneša laikā nepieciešams iztirgot tos dzērienus, kas pildīti iepakojumos bez depozīta marķējuma. Jāatzīmē, ka dzērienus bez Latvijas depozīta zīmes sākot ar 1.augustu nebūs atļauts izmantot vai izplatīt ne vien tirdzniecības vietās, bet arī dažādos izklaides un sporta pasākumos. Likums paredz izņēmumu tiem ražotājiem, kuru saražotais dzērienu apjoms ir ļoti mazs un kopējais gadā izmantotais iepakojuma apjoms ir mazāks kā 150 kg (~ 500 stikla pudeles, ~5000 PET pudeles vai ~10 000 skārdenes). Šiem ražotājiem laist tirgū dzērienus iepakojumā, kas nav marķēts ar depozīta zīmi ir atļauts. VVD no 1.augusta rūpīgi kontrolēs, lai ražotāji šo izņēmumu neizmantotu ļaunprātīgi.

Iedzīvotāji, par spīti neērtībām, ko varētu sagādāt iepakojumu nodošana, ir izrādījuši izpratni par sistēmas nepieciešamību tīrākas vides vārdā. Šo izpratni pierāda nesen veiktā aptauja, kur 64% aptaujāto atzina, ka izlietotos iepakojumus nodot motivē tieši tas, ka vidē atrodamo atkritumu daudzums tādējādi samazinās, savukārt 70% no respondentiem norādīja, ka nodot depozīta iepakojumu motivē atpakaļ atgūtā depozīta maksa.

Vienlaikus VVD norāda, ka saistībā ar vasaras sezonu un lielo dzērienu iepakojumu patēriņa apjomu, depozīta sistēmas darbība, tirgotāji un pieņemšanas punkti, saskaras ar izaicinājumiem, kas lielākoties saistīti ar pieņemto iepakojumu izvešanu. VVD ciešā sadarbībā ar “Depozīta Iepakojuma Operators” (DIO) strādā pie tā, lai kopīgi novērstu nepilnības. Tāpat jāatzīmē, ka līdz ar 1.augustu tirdzniecības vietu kontrole tiks veikta pastiprinātā režīmā.

Līdz 1.jūlijam taromātos nodoti vairāk nekā 50 miljoni tukšo depozīta iepakojumu. No tiem 46% ir PET, 27% - metāla skārdenes, 22% - atkārtoti uzpildāmās stikla pudeles, 5% - vienreiz lietojamās stikla pudeles. Pārstrādei nodoti 479 tūkstoši tonnu PET iepakojuma, 192 tūkstoši tonnu alumīnija, kā arī 390 tūkstoši tonnu stikla. Vienā iepakojumu nodošanas reizē iedzīvotāji atgriež vidēji 14 depozīta vienības. Kopumā depozīta iepakojumus 2022. gada 1. jūlijā iespējams nodot 1435 depozīta punktos visā Latvijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI