DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Turpināsies prototipēšanas darbnīcu “Riga Makerspace” projekta īstenošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru kabineta sēdē 21.jūnijā atbalstīts Kultūras ministrijas (KM) iesniegtais aicinājums piešķirt papildus 700 000 eiro, lai turpinātu profesionālās izglītības kompetences centra „Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola” (PIKC RDMV) un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) prototipēšanas darbnīcu „Riga Makerspace” izbūvi Rīgā, Aristida Briāna ielā 13. Finansējums piešķirts kā augstas gatavības projektam, lai Covid-19 krīzes seku pārvarēšanas un ekonomikas atlabšanas pasākumu ietvaros veiktu ieguldījumus kultūras infrastruktūrā.

Finansējums tiks pārskaitīts projekta īstenotājiem, VAS „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ). Kādreizējo Rīgas Vieglās rūpniecības tehnikuma ēku A. Briāna ielā pielāgos kopumā sešu Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas un Latvijas Mākslas akadēmijas izglītības programmu vajadzībām, izveidojot atbilstošas jaunu produktu paraugu izgatavošanas jeb prototipēšanas darbnīcas, kas ļaus nodrošināt skolēniem un studentiem kvalitatīvu un konkurētspējīgu mācību procesu. Papildus tam tiks ierīkotas mūsdienīgas telpas semināriem un cita veida pasākumiem. 

VNĪ saskaņā ar 2021. gada decembrī atkārtoti izsludinātā konkursa par būvdarbu veikšanu rezultātiem plāno slēgt līgumu par būvniecības pamatdarbu realizāciju ar pilnsabiedrību „P un S Būvniecība". Taču pēc piedāvājumu iesniegšanas būvniecības izmaksas ir būtiski ietekmējusi ģeopolitiskā situācija pasaulē – Krievijas uzsāktais karš Ukrainā, ar to saistītās sankcijas un apstākļi, kas nav bijuši paredzami projekta plānošanas stadijās un brīdī, kad tika rīkota iepirkuma procedūra. Ārējie apstākļi ir negatīvi ietekmējuši būvizstrādājumu ražošanas jaudas un piegādes ķēžu funkcionēšanu, radījuši atsevišķu izejvielu un būvizstrādājumu cenu kāpumu, energoresursu cenu kāpumu, atsevišķu būvizstrādājumu nepieejamību, kā arī darbaspēka trūkumu.
Šobrīd nepieciešamais finansējums pilna būvdarbu līguma noslēgšanai ir 9,6 miljoni eiro, no kuriem būvdarbu sadārdzinājuma segšanai trūkst 700 000 eiro, līdz ar to valdība atbalstījusi šīs summas piešķiršanu no valsts budžeta programmas „Finansējums augstas gatavības projektiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai”.

Prototipēšanas darbnīcas “Riga Makerspace” attīstības projekta īstenošanai KM piesaistījusi finansējumu no Eiropas Savienības fondu Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 5.6.1. specifiskā atbalsta mērķa “Veicināt Rīgas pilsētas revitalizāciju, nodrošinot teritorijas efektīvu sociālekonomisko izmantošanu” un 4.2.1. specifiskā atbalsta mērķa “Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās” 4.2.1.2. pasākuma “Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts ēkās” pirmās projektu iesniegumu atlases kārtas, kā arī valsts budžeta līdzekļus, tostarp Covid-19 pandēmijas seku pārvarēšanai novirzīto finansējumu ekonomikas attīstīšanai caur ieguldījumiem būvniecībā. Kopsummā projektā tiek ieguldīts Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums 5,5 miljonu apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI