DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Vizīte Ukrainā likusi pamatus pieredzes apmaiņai kara medicīnā, civilmilitārajā sadarbībā un valsts aizsardzības plānu stiprināšanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Latvijas un Ukrainas Aizsardzības ministrijas

Šonedēļ uzturoties vizītē Ukrainā, Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece kopā ar Ukrainas aizsardzības ministra vietnieci Hannu Maļjaru (Hanna Maliar) apmeklēja Kijivu un Harkivu, kā arī viesojās Ļvivā un Rivnē, lai ar pašvaldību, bruņoto spēku vienību un veselības aprūpes iestāžu vadību pārrunātu Ukrainas pieredzi karā ar Krieviju un iezīmētu iespējamo tālāko sadarbību pieredzes apmaiņā un praktisko zināšanu nodošanā.

“Ukrainas pieredze iedzīvotāju evakuācijas organizēšanā, cilvēku pamatvajadzību nodrošināšanā un civilmilitārajā sadarbībā ir kritiski svarīga, lai no tās mācītos un stiprinātu mūsu valsts aizsardzību. Pilnveidojot Latvijas aizsardzības plānus, mums ir unikāla iespēja mācīties gan no pozitīvās, gan negatīvās pieredzes un jau laicīgi novērst izaicinājumus, kas kara laikā maksā dzīvības,” uzsver B. Bļodniece.

Ļvivā Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre kopā ar pilsētas mēru Andreju Sadoviju (Andriy Sadovyi) apmeklēja reģionālo slimnīcu, pārrunājot Latvijas un Ukrainas sadarbības un pieredzes apmaiņas iespējas kara medicīnas jomā.

Tiekoties ar Harkivas pilsētas mēru Igoru Terehovu (Ihor Terekhov), B. Bļodniece iepazinās ar pašvaldības pieredzi, kara apstākļos turpinot pilsētā nodrošināt komunālos pakalpojumus, kā arī pārtiku, medikamentus un citu nepieciešamo iedzīvotājiem patvertnēs.

Savukārt Rivnas reģiona militārās administrācijas vadītājs Vitālijs Kovals (Vitaliy Koval) uzsvēra, ka pašreizējos ekonomiskajos apstākļos, kad nevar eksportēt graudus, ir svarīgi atrast veidus, kā pārorientēt ražošanu, pielāgojot rūpnīcas eksportējamu produktu ražošanai, un norādīja uz samilzušo izaicinājumu bēgļu izmitināšanā pašā Ukrainā. Sarunā arī tika uzsvērta pozitīva tendence arvien pieaugošajos nodokļu ieņēmumos, kas tiek uzskatīts par vienu no veidiem kā katram atbalstīt valsti.

Tiekoties ar Ukrainas bruņoto spēku un Nacionālās gvardes vienību komandieriem, Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre pārrunāja Ukrainas gūto militāro pieredzi un iepazinās ar līdz šim veikto stratēģisko analīzi par uzbrukumu secību un norisi, pretojoties Krievijas iebrukumam, kas ilgst kopš 24. februāra.

Kā atzina Ukrainas aizsardzības nozares pārstāvji, viens no veiksmes faktoriem karā pret Krieviju līdz šim ir bijusi veiksmīgā Nacionālās gvardes sadarbība ar Ukrainas bruņotajiem spēkiem, kas ļāvusi nodrošināt evakuāciju, kā arī efektīvu atbalstu bruņotajiem spēkiem valsts militārajā aizsardzībā.

Tiekoties ar vienību komandieriem, B. Bļodniece arī apsprieda atmīnēšanas darbu norisi, tālākos atbrīvoto teritoriju atjaunošanas plānus un apliecināja Latvijas gatavību sniegt atbalstu atmīnēšanas darbu veikšanā un aicināt tajos iesaistīties arī sabiedrotos. Kā jau ziņots, piedaloties Eiropas Savienības Ārlietu padomes aizsardzības ministru sanāksmē šī gada maijā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks rosināja izveidot atmīnēšanas apmācību misiju Ukrainai, kas ne tikai apmācītu ukraiņu atmīnētājus, bet arī nodrošinātu ar nepieciešamo ekipējumu.

Vizītes laikā B. Bļodniece arī tikās ar Ukrainas bruņoto spēku instruktoriem, kuri paātrināti apmāca gan bruņotajos spēkos, gan Nacionālajā gvardē papildus mobilizēto personālu.

Uzturoties Ukrainā, Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre arī apskatīja Krievijas armijas nodarītos postījumus Irpiņā un citās Kijevas piepilsētās. Ukrainas aizsardzības nozares pārstāvji pauda, ka Krievijas rīcībai nav robežu ne ģeogrāfiskā, ne morālā ziņā. To šobrīd pierāda smagās artilērijas kaujas, kuras turpinās Luhanskas un Doņeckas reģionos, tostarp pilsētvidē, iznīcinot civiliedzīvotāju dzīvības un sagraujot infrastruktūru.

Jau ziņots, ka šonedēļ uzturoties vizītē Ukrainā, B. Bļodniece nodeva Latvijas uzņēmēju un aizsardzības nozares sarūpēto humāno palīdzību Latvijas goda konsulam Doņeckas apgabala Slovjanskas pilsētā Aleksandram Povenko un Harkivas apgabala administrācijai tālākai nogādāšanai Ukrainas bruņoto spēku karavīriem un civiliedzīvotājiem Austrumukrainā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI