DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima konceptuāli atbalsta grozījumus likumos, kas stiprinās aizsardzības pasākumus pret apdraudējumiem kibervidē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeima ceturtdien, 9.jūnijā, konceptuāli atbalstīja par steidzamiem atzītos likumprojektus, kas paredz veikt grozījumus Nacionālo bruņoto spēku likumā un Nacionālās drošības likumā. Ar grozījumiem paredzēts noteikt lēmumu pieņemšanas kārtību gan aktīvās kiberaizsardzības operāciju veikšanai, gan speciālo operāciju veikšanai, tostarp ārvalstīs. 

Tāpat ar grozījumiem iecerēts noteikt aktīvās kiberaizsardzības operācijas kā atsevišķu pasākumu, ko īsteno Nacionālie bruņotie spēki (NBS). 

Aktīvās kiberaizsardzības operācijas ietver darbības kibervidē, kas vērstas uz uzbrukumu nepieļaušanu, pārtraukšanu un atturēšanu gan pašaizsardzības nolūkos, gan preventīvi, minēts likumprojektu anotācijās. 

Šobrīd strauji pieaudzis valsti apdraudošu situāciju skaits kibervidē, kas saistītas ar pretlikumīgu piekļuvi informācijas sistēmām, elektronisko sakaru tīkliem, to darbības traucēšanu vai elektromagnētisko iejaukšanos. Šādu situāciju deeskalācija prasa papildu NBS resursus un līdzekļus pretreakcijas spēju pilnveidošanai, norāda likumprojekta autori. 

Lai grozījumi likumos stātos spēkā, tie Saeimai jāatbalsta vēl otrajā – galīgajā – lasījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI