DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide

Uzņēmējs: e-adrese ļauj uzņēmumiem būt efektīvākiem un ilgtspējīgākiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Jau vairākus gadus fiziskām un juridiskām personām ir iespēja izveidot un lietot e-adresi – digitālo pastkastīti portālā Latvija.lv. Tā domāta saziņai ar valsts un pašvaldību iestādēm, lai no jebkuras vietas, jebkurā laikā droši sūtītu un saņemtu iesniegumus, dokumentus, pakalpojumu pieprasījumus, oficiālas vēstules u. c. Juridiskām personām e-adreses lietošana no 2023. gada 1. janvāra būs obligāta, fiziskām personām tā pagaidām ir brīvprātīga, taču gan vieniem, gan otriem sniedz virkni ieguvumu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) programmas “Dari digitāli” ietvaros lēš: ja pārskatāmā termiņā visi ekonomiski aktīvie Latvijas iedzīvotāji lietotu e-adresi kā drošu digitālo saziņas kanālu ar valsts un pašvaldību iestādēm, šo risinājumu varētu paplašināt un ieviest ne tikai saziņā ar valsts pārvaldi, bet arī ar privāto sektoru.

 

“Būvniecības nozarē vienmēr jāuztur cieša saikne ar valsts un pašvaldību iestādēm, lai saskaņotu dokumentāciju un lūgtu ekspertu viedokļus. E-adreses izmantošana dod drošības sajūtu, ka savstarpējā saziņa paliks dokumentēta un saglabāsies vienuviet,” pauž nekustamo īpašuma attīstītāja “Bonava Latvija” valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš, kurš e-adresi izmanto gan kā uzņēmējs, gan kā privātpersona jau kopš 2019. gada.

Mareks Kļaviņš stāsta, ka galvenais pamudinājums sākt e-adreses lietošanu uzņēmumā bija iespēja būt produktīvākiem un efektīvākiem – šādas iespējas uzņēmums meklē nepārtraukti. “Uzņēmumi saņem ierakstītas vēstules no valsts vai pašvaldību iestādēm, un izdevumus par šo sūtījumu apmaksā nodokļu maksātāji. Tā vietā valsts vai pašvaldība šo naudu varētu novirzīt citiem mērķiem, piemēram, organizēt bērniem brīvpusdienas. Respektīvi, ar konkrētu resursu daudzumu būtu iespējams izdarīt vairāk. Pilnīgi visa papīra sarakste līdz ar e-adreses ieviešanu “Bonava Latvija” nav apsīkusi, bet ar valsts un pašvaldību iestādēm sazināmies tikai elektroniski. Lietojam arī e-parakstu un citus digitālus risinājumus, jo uzskatu, ka jāizmanto visi pieejamie instrumenti, lai sadarbību abām pusēm padarītu pēc iespējas ērtāku. Tādējādi arī audzējam efektivitāti,” stāsta Mareks Kļaviņš.

Kā otru būtisku aspektu “Bonava Latvija” valdes priekšsēdētājs izceļ sarakstes drošību. Dokumenti, kas tiek sūtīti, izmantojot tradicionālos pasta pakalpojumus, pa ceļam var noklīst. Diemžēl no tā nav pasargāti arī sūtījumi digitālajā vidē, piemēram, e-pastā, kas ir neaizsargāts sakaru kanāls, un tas ir vēl bīstamāk. “Vēstulei, kas mētājas kāpņu telpā, garām paiet varbūt desmit cilvēki, bet, ja kaut kas mētājas internetā, tas ir pieejams visai pasaulei. Digitālajā vidē mēs esam pieejami pilnīgi visiem, arī tiem, kam negribētu atklāt par sevi visu. E-adrese šo problēmu novērš, jo piedāvā drošu saziņu ar valsts un pašvaldību iestādēm,” saka Mareks Kļaviņš. Viņš piebilst – vērtīga ir arī iespēja visus dokumentus atrast vienkopus e-adreses arhīvā.

Vienlaikus Mareks Kļaviņš uzsver – lietošanas pieredzi var iegūt, tikai lietojot e-risinājumus, savukārt iegūtā pieredze ļauj uzlabot un pilnveidot lietojuma vidi. Viņaprāt, galvenais ceļš, kā veicināt e-adreses lietošanu juridisku personu vidū, būtu stimulēt privāto sektoru: jo vairāk lietotāju e-adresei privāti, jo dabiskāka tās lietošana būs arī iestādēs un uzņēmumos, ar sniega bumbas efektu kļūstot par ikdienas instrumentu produktivitātes uzlabošanai.

Vairāk par e-adreses izveidošanu un lietošanu uzzini mana.latvija.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI