DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības ministrs atklās vēsturisko ekspozīciju Liepājas krasta artilērijas baterijā Nr.2

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Ceturtdien, 5. maijā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks bijušajā Nacionālo bruņoto spēku munīcijas noliktavā – Liepājas krasta artilērijas baterijā Nr.2 – Tobago ielā 1, atklās Latvijas Kara muzeja ierīkotu vēsturisku ekspozīciju, kas jau drīzumā vērs durvis arī apmeklētājiem.

Liepājas Karostas daudzo objektu vidū tieši krasta artilērijas baterija Nr.2 Tobago ielā 1 joprojām ir noslēpumainākā vieta Liepājā, kas plašākai sabiedrībai bija slēgta teritorija kopš tās uzbūvēšanas 1890. gadā. Sprādzienbīstamības dēļ teritorija vienmēr bijusi ļoti ierobežotas piekļuves objekts un tikusi stingri apsargāta.

Šobrīd Liepājas krasta artilērijas baterija Nr. 2 ir labi saglabājusies, jo nav piedzīvojusi spridzināšanu, un visu pastāvēšanas laiku ir tikusi apsaimniekota, līdz ar to būvju kopums ir saglabājis savu vēsturisko šarmu un arhitektonisko apjomu.

“Mūsu šodiena un arīdzan nākotne nebūtu iespējama bez mūsu pagātnes. Mums ir jāzina savas valsts vēsture, kā arī jāstāsta par to un jāatstāj tā nākamajām paaudzēm. Manuprāt, šī ekspozīcija ne tikai pavērs priekškaru uz vairāk nekā gadsimtu seniem notikumiem, bet arī veicinās interesi par Latvijas armiju mūsdienās. Aizsardzības ministrijas pamatuzdevums ir novērst valsts militāro apdraudējumu, garantēt valsts neatkarību, teritoriālo nedalāmību un iedzīvotāju drošību, tomēr būtiska loma ir arī sabiedrības izglītošanai ar nozari saistītos jautājumos un procesos. Šis muzejs noteikti raisīs sabiedrības interesi, jo pirmo reizi kopš Liepājas kazemātu izbūves, tie tiks atvērti sabiedrībai,” pauž A. Pabriks.

Vēsturisko ekspozīciju veidos tādas tēmas, kā Liepājas cietokšņa izveide, Liepājas cietokšņa 2. baterija, latvieši Krievijas impērijas armijā, Latvijas armijas 1. Kurzemes kājnieku divīzija (1919.-1940.). Tāpat būs aplūkojama vēsturiskā diagramma ar manekeniem un mulāžām munīcijas noliktavā, savukārt pie stilizēta vides objekta – munīcijas mazbānīša – ir ierīkota interaktīva foto/pašbilžu zona.

Jaunajā ekspozīcijā ir izveidotas arī atsevišķas goda telpas – Prezidentu zāle, kurā būs aplūkojamas vēsturiskās fotogrāfijas, kas uzņemtas Latvijas prezidentu vizīšu laikā 1. Kurzemes kājnieku divīzijā (1921.-1940.), un Ģenerāļu zāle, kas veltīta Latvijas armijas augstākās virsniecības vizītēm Liepājā.

Liepājas jūras cietokšņa krasta artilērijas baterija Nr.2 tika uzbūvēta 1890. gadā vistālāk no jūras krasta. Pozīcijas atradās augstienē – kāpā, un lielgabalu munīcijas glabātavas atradās nevis zem zemes, apakšējā stāvā, bet gan abpus lielgabalam atrodošos kazemātos. Baterijā izvietoja sešpadsmit 11 collu mortīras – artilērijas ieročus ar stāvu trajektoriju, kas ļāva šaut pa ienaidnieka karakuģiem, trāpot tiem no augšas un caursist kuģa klāju. Mežā iepretim pozīcijām uzbūvēja vienstāva koka namiņus – barakas karavīru izmitināšanai. Pie lielgabaliem artilēristi atradās tikai mācību laikā.

Vēsturiskā ekspozīcija Tobago ielā 1 darbosies kā Latvijas Kara muzeja filiāle, savukārt gida pienākumus šeit pildīs Liepājas goda pilsonis Juris Raķis, kurš labi pārzina visu Karostas vēsturi.

Apmeklētājiem jaunizveidotā ekspozīcija būs pieejama maija nogalē, par ko tiks izziņots atsevišķi. Aicinām sekot līdzi aktuālajai informācijai!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI