DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Uzņēmējus, organizācijas un sabiedrību aicina iesaistīties akcijā “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes attēls

Svinot Latgales kongresa dienu, biedrība “LgSC” un latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv aktualizē akciju “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta” un aicina tajā iesaistīties jaunus dalībniekus – uzņēmējus, organizācijas, valsts un pašvaldības iestādes. Tāpat šogad akcijā paredzētas vairākas līdz šim nebijušas aktivitātes, lai rosinātu lielāku latgaliešu valodas lietošanu ikdienā un veicinātu sabiedrības izpratni par to.

Akcijas un īpašas atzīmes, lai rosinātu sabiedrību lietot savu dzimto vai kādam reģionam īpašo valodu pasaulē ir ierasta prakse. Akcijas uzlīmes, lai atzīmētu latgaliešu valodai draudzīgās vietas, tika radītas jau pirms laika, bet kā sabiedrības iesaistes kampaņa “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta” aizsākta 2020. gadā. Akcijas mērķis ir mudināt latgaliešus ikdienas saziņā izmantot dzimto valodu, kā arī veicināt sabiedrības izpratni par latgaliešu valodas vērtību un pozitīvu attieksmi pret to. Ikdienas saziņā latgaliešu valodu izmanto nepilni 9 % Latvijas iedzīvotāju, bet Latgales reģionā vien trešdaļa Latgales iedzīvotāju, turklāt valodai ir ļoti liela nozīme latgaliski latviskās identitātes saglabāšanā.

Šobrīd akcijā “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta” jau iesaistījušies vairāk nekā 90 dalībnieku – uzņēmēji, nevalstiskās organizācijas, pašvaldību un valsts iestādes kā Latgalē, tā citur Latvijā un pasaulē. Šogad akcijas mērķis ir aicināt tajā iesaistīties jaunus dalībniekus, aktivizēt jau esošos un rosināt lielāku sabiedrības piedalīšanos. Biedrība “LgSC” un portāls lakuga.lv šogad iecerējuši vairāk stāstīt, informēt sabiedrību par akcijas dalībniekiem – latgaliešu valodai draudzīgajām vietām, tāpat vasaras sākumā tiks izsludināta ciemošanās aktivitāte šajās vietās, ko apvienot ar Latgales apceļošanu, kā arī tiks sagatavots akcijas ceļvedis un īstenotas citas norises.

Lai piedalītos akcijā, interesanti aicināti aizpildīt pieteikuma anketu, kas atrodama akcijas lapā http://lakuga.lv/ltg-vita. Tur arī plašāka informācija par akciju, tās norisi un dalībnieku ieguvumiem. Katrs dalībnieks var saņemt arī uzlīmi “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta”, kuru var izmantot kā vietas atpazīšanas zīmi un iedrošināt sabiedrību tajā runāt latgaliski. Viens no veidiem, kā uzņēmēji var aktīvi iesaistīties, ir taisīt speciālus piedāvājumus, par piemēru, latgaliski runājošajiem klientiem piedāvāt kādu atlaidi precei vai pakalpojumam. Tāpat biedrības “LgSC” aktīvisti un portāla lakuga.lv komanda ir gatavi vienmēr konsultēt akcijas dalībniekus pareizas latgaliešu rakstu valodas jautājumos.

Aicinot piedalīties akcijā, biedrības “LgSC” vadītāja Edīte Husare saka: “Apzinot latgaliešu valodai draudzīgās vietas, esam secinājuši, ka runāšanai sabiedrībā latgaliski ir divi atslēgas vārdi – sākšana un entuziasms. Ir daudzas vietas, kurās var runāt latgaliski, bet galvenais ir kāda pirmais solis – klienta vai uzņēmēja, iestādes pārstāvja – ja iesāk runāt latgaliski, tad tā saruna arī turpinās. Tāpat to, cik latgaliska ir vide Latgalē, nosaka pašu vietu un sabiedrības entuziasms runāt, darīt, rīkot kaut ko latgaliski – diemžēl pamatā šobrīd viss turas tikai uz individuālu entuziasmu. Tie statistikas dati, kas publiski pieejami par latgaliešu valodas lietošanu, nav ļoti iepriecinoši, taču ceram, ka ar šādām un citām aktivitātēm var mēģināt rosināt sabiedrību vairāk lietot latgaliešu valodu.”

Akcijas “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta” norisi 2022. gadā finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI