DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
2
2

Saeima konceptuāli atbalsta grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, lai veicinātu saules paneļu un vēja parku attīstību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeima ceturtdien, 7.aprīlī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā. Ar grozījumiem iecerēts paātrināt atjaunojamo energoresursu straujāku ieviešanu elektroenerģijas ražošanā, veicinot saules paneļu un vēja parku attīstību. 

Ar grozījumiem iecerēts noteikt, ka turpmāk ražošanas jaudu palielināšanai un jaunas elektroenerģijas ražošanas iekārtas ieviešanai būs nepieciešama Ekonomikas ministrijas atļauja tikai gadījumos, ja uzstādāmās iekārtas jauda būs 500 kilovati un vairāk. Šobrīd šāda atļauja nepieciešama, ja iekārtas jauda ir 11,1 un vairāk kilovatu. 

Paredzot iespēju sistēmas operatoram noteikt drošības naudu, ar grozījumiem plānots novērst gadījumus, kad potenciālie elektroenerģijas ražošanas iekārtu ieviesēji ilgstoši rezervē tīkla jaudas, taču faktiski pieslēgumu neizbūvē. Plānots, ka drošības nauda pieslēguma ierīkotājiem būs jāiemaksā pirms tehnisko noteikumu saņemšanas. 

Likumprojekts paredz ieviest arī kompensācijas maksājumus vietējai sabiedrībai par vēja elektrostaciju radīto diskomfortu. Kompensācijas maksājumi attieksies uz tām vēja elektrostacijām, kuras tiks uzstādītās pēc nākamā gada 1.janvāra un kuru jauda ir viens megavats un lielāka. Kompensācijas maksājumus plānots ieskaitīt pašvaldības, kuras teritorijā atrodas vai tiks uzstādīta elektroenerģijas ražošanas iekārta, budžetā. 

Iecerēts, ka grozījumi likumā stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī. 

Lai grozījumi likumā stātos spēkā, par tiem Saeimai jālemj vēl divos lasījumos.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI