DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. martā, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
2
2

Siguldas novadā uzņemti jau 307 Ukrainas patvēruma meklētāji

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Siguldas novada pašvaldība ir apkopojusi jaunāko informāciju par Ukrainas civiliedzīvotāju uzņemšanu gan pašvaldības, gan privātīpašnieku un uzņēmēju nodrošinātās telpās. Siguldas novadā kopumā uzņemti 307 Ukrainas patvēruma meklētāji, no tiem 144 bērni vecumā līdz 18 gadiem. No Krievijas režīma karadarbības cietušajiem nodrošināta izmitināšana, individuāla vajadzību izzināšana un sociālais atbalsts, pārtikas produktu komplekti, izglītības iespējas, daudzveidīgu nodarbību pieejamība, kā arī tiek veicināta nodarbinātība un piedāvātas arī bezmaksas atpūtas iespējas.

“Kopā ar vairākiem simtiem brīvprātīgo Siguldas novada iedzīvotāju un uzņēmēju atbalstu mums izdevies radīt drošu vidi un patvērumu 307 ukraiņiem, no kuriem 182 izmitināti pašvaldības telpās. Mēs visi kopā atbalstām patvēruma meklētājus no Ukrainas, nodrošinām visu sadzīvei, izglītībai un nodarbinātībai nepieciešamo, tāpēc izsaku milzīgu pateicību mūsu cilvēkiem un uzņēmējiem par viņu atvērtajām sirdīm,” pateicas Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

Siguldas novadā jau kopš februāra beigām darbojas starpnozaru darba grupa un martā darbu uzsāka Ukrainas iedzīvotāju informācijas un atbalsta centrs, lai informētu un organizētu palīdzību patvēruma meklētājiem. Pašvaldības darbinieki un brīvprātīgie palīdz nokārtot vīzas, uzturēšanās atļaujas un iegūt personas kodus, lai ukraiņi varētu integrēties darba tirgū un saņemt tos pakalpojumus, kas pienākas Latvijas pilsoņiem.

Līdz šim jau 85 bērni raduši vietas bērnudārzos Mālpils pagastā vai vairākās Siguldas novada skolās, lai turpinātu izglītoties un iekļauties mierpilnā vidē. Bērniem pašvaldība nodrošina dažādas brīvā laika pavadīšanas iespējas, pulciņus, kā arī peldbaseina nodarbības. Tāpat Siguldas novada iestādes un uzņēmēji nodrošinājuši treniņu procesam nepieciešamo aprīkojumu, kā arī bērni saņēmuši iespēju piedalīties ārpusskolas aktivitātēs, piemēram, teātra, Vecrīgas, “Tarzāna” apmeklējumā un citur. Papildus tam sadarbībā ar pedagogiem un brīvprātīgajiem gan bērniem, gan pieaugušajiem pieejamas angļu un latviešu valodas nodarbības.

Atbraukušo patvēruma meklētāju vidū ir apzinātas arī 11 personas ar pedagoģisko izglītību un pieredzi. Viņu vidū ir sākumskolas, bioloģijas, sporta, mūzikas, angļu valodas un citu mācību priekšmetu skolotāji, kuri vairākās novada skolās un pirmsskolās strādās par skolotāju palīgiem ukraiņu bērniem, lai viņi vieglāk adaptētos jaunos apstākļos, iejustos mācību procesā un izprastu mācību vielu.

Bērniem izglītības iestādēs Siguldas novada pašvaldība piešķir apmaksātas brīvpusdienas. Savukārt ģimenēm, kuras ieradušās no Ukrainas Siguldas novadā, ik nedēļu tiek piešķirti pārtikas produktu komplekti, kuros ietilpst svaigi dārzeņi un augļi, bakalejas preces (milti, griķi, rīsi, makaroni), olas, piena produkti, gaļa un zivju konservi, kā arī eļļa, sāls, cukurs, kafija, tēja, ievārījums. Pašvaldība ir izstrādājusi pārtikas produktu nodrošināšanas sistēmu, kuru pakāpeniski savā darbā ievieš arī citas Latvijas pašvaldības. Pārtikas komplektu saturs tiek mainīts pa nedēļām, lai nodrošinātu dažādību. Pārtika tiek nodrošinātas arī tiem ukraiņiem, kuri dzīvo privātīpašumos pie Siguldas novada iedzīvotājiem un viesu namos, kur netiek nodrošināta ēdināšana. Kopumā izsniegti jau turpat 200 pārtikas produktu komplekti.

“Lai atbalstītu tos Siguldas novada iedzīvotājus, kuri uzņēmušies rūpes un snieguši patvērumu Ukrainas civiliedzīvotājiem, pašvaldība pieņēmusi lēmumu piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atlaides,” informē Uģis Mitrevics.

Lai nodrošinātu atsevišķas preces un sadzīviskas lietas, pašvaldība sadarbībā ar biedrībām, nevalstiskajām organizācijām un uzņēmējiem organizē ziedojumu vākšanas akcijas, kuru laikā iedzīvotāji atsaucīgi piedāvā savu palīdzību. Uzsākta arī ziedošanas akcija koplietošanas velo parka nodrošināšanai, lai veicinātu Ukrainas patvēruma meklētāju mobilitāti, dodoties darba vai atpūtas gaitās. Tāpat, uzrādot Ukrainas pilsoņa pasi, Siguldas sabiedriskajā transportā un arī reģionālajos autobusos ir iespēja pārvietoties bez maksas.

Neiztrūkstoša ir arī sociālā palīdzība un mentoru piesaiste ukraiņu ģimenēm, lai palīdzētu saņemt, piemēram, medicīnas pakalpojumus, recepšu medikamentus. Izveidota sadarbība ar diviem ģimenes ārstiem Siguldā un Mālpilī, kur ikdienā uzturas vislielākais ukraiņu kopienas īpatsvars.

Katrai ģimenei tik izmaksāts garantētais minimālā ienākuma pabalsts – 109 eiro pirmajai personai un 76 eiro katrai nākamajai personai. Tas piešķirts uz trim mēnešiem. Tāpat arī pieejams krīzes un mājokļa pabalsts. Tiem, kuriem nepieciešams, ir iespēja saņemt arī atbalsta komplektus, piemēram, higiēnas un saimniecības preču komplektu, individuālo mācību piederumu paku un citas individualizētas lietas. Nodrošinātas vairāk nekā 70 SIM kartes sakaru nodrošināšanai. Kopumā sociālie pabalsti izmaksāti jau vairāk nekā 13 000 eiro apmērā.

Lai patvēruma meklētāji varētu iepazīt apkārtni, Siguldas novada kultūru un vieglāk integrētos sabiedrībā, pašvaldība organizē ekskursijas pa pilsētu krievu un angļu valodā, tāpat arī iespēja apmeklēt koncertus, izstādes un pasākumus bez maksas.

Papildus tam pašvaldība izveidojusi sadaļu tīmekļa vietnē www.sigulda.lv “Atbalsts Ukrainai”, kurā pieejamas visa apkopotā informācija par Ukrainas patvēruma meklētāju iespējām un piedāvātajiem pakalpojumiem. Tāpat tīmekļa vietnē izvietotas vakances pie Siguldas novada uzņēmējiem, kuri gatavi dot darbu ukraiņiem. Patlaban visvairāk ukraiņu nodarbināti kokapstrādes uzņēmumā “Kvist” Mālpils pagastā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI