DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Nacionālajā bibliotēkā atklās izstādi “B kā baroks”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2022. gada 1. aprīļa līdz 9. oktobrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 1. stāva izstāžu zālē būs skatāma izstāde “B kā baroks”, kas veltīta ikdienā šķietami piemirstam, bet ārkārtīgi aktuālam kultūras mantojumam – barokam. Periodizācijas, definīciju un reģionālo variāciju neskaidrības baroka vēsturē stimulējušas vēlmi izstādē izprast baroku kā globālu 17.–18. gadsimta kultūras fenomenu, cik vien iespējams atsakoties no robežām, ieraugot aizmirsto, palūkojoties no neierasta rakursa, meklējot kontekstus, ieklausoties alternatīvās, veidojot savu versiju par to, kas ir baroks.

Mūsu zināšanas par baroku vienmēr paliks fragmentāras. Neviens vel nav atgriezies no baroka laikmeta lai liecinātu detaļās par to, kā patiešām bijis. Tomēr pateicoties plašai memuāru literatūrai, vēstuļu apritei un citām liecībām, mums ir iespēja saklausīt laikmeta čukstus, uzzināt, kā Luijs XIV veidoja savu ideālā valdnieka tēlu, kāda politiskā horeogrāfija tika īstenota valstiska mēroga notikumos un svētkos, kādu psihosomatisko efektu uz operas apmeklētājiem atstāja kastrātu balsis. Noteikti mēs spējam sadzirdēt  baroka laikmeta trauksmes signālus un skumjas pēc drošības – globālie militārie konflikti, reliģiskā neiecietība, sociālā spriedze, ilgstoša pandēmija, māņticība un bailes no racionālā  - veido dīvainas, neregulāras formas tiltu starp 17. gadsimtu un mūsdienu globālo sabiedrību.

Izstāde ir mēģinājums konstruēt dialoģiskas attiecības starp LNB grafikas kolekciju un pieredzes telpām, kurās multimediālo naratīvu par baroku veido jēdzieni – baznīca, absolūtisma valdnieks, galma svētki un karš. Grafikas darbi veido izstādes pamatu, tie ir ietverti plašā kontekstā, vienlaicīgi pašiem kļūstot par laikmeta kontekstu.

Izstādes radošo komandu veido starpdisciplināri pētnieki, krājuma glabātāji, mākslinieki – Deniss Hanovs, Dmitrijs Zinovjevs, Zane Zelmene, Tatjana Raičiņeca, Kristīne Liniņa, Valdis Tēraudkalns, Lolita Fūrmane, Aija Taimiņa, Pauls Daija, Rolands Briedis, Renarts Braufmanis.

Izstāde tiek īstenota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Valsts pētījumu programmas “Latvijas kultūra – resurss valsts attīstība” projekta “Kultūras kapitāls kā resurss ilgtspējīgai attīstībai” (Nr. VPP-KM-LKRVA-2020/1-0003) un LG Latvia atbalstu.

Izstāde LNB darba laikā apmeklētājiem pieejama bez maksas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI