DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. martā, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Lācis uzbrūk cilvēkam meža masīvā pie žīguriem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 15. martā, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) Ziemeļlatgales reģionā mežkopis, apsekojot egļu jaunaudzi Žīguru iecirknī, cieta no lāča uzbrukuma. No tuvumā esošā biezokņa, 4-5 metru attālumā, izskrēja lācis un uzbruka mežkopim.

Ieraugot tuvojamies lāci, mežkopis centās bēgt, taču pakrita. Lācis saķēra mežkopi aiz kājas un iekoda, pārkožot zābaku, tad ieskrēja atpakaļ mežā. Iespējams, tā bija lāču māte, kura aizsargāja savu mazuli.

LVM darbinieks paša spēkiem nokļuva līdz automašīnai un devās uz tuvāko slimnīcu, kur viņam tika sniegta pirmā palīdzība.

“Lācis ir ar ļoti attīstītu ožu un dzirdi, perfekti pārzina savu apkārtējo teritoriju. Lācis ir ziņkārīgs, tomēr vienlaikus arī ļoti uzmanīgs. Ja cilvēks pārsteidz lāci, dzīvnieks pats sabīsies un bēgs prom. Citādi gan, ja līdzās lācenei ir arī viņas mazuļi. Tad, līdzīgi kā ar citiem meža dzīvniekiem, arī lācene mazuļus aizsargās un viņai vai arī mazuļiem tuvoties noteikti nevajag, bet gan lēnām doties prom,” skaidro LVM Medību tiesību nomas procesa vadītājs Guntis Ščepaniks.

Pēdējo 10 gadu laikā pieaudzis Latvijā savvaļā sastopamo lāču skaits. Pērn pavasarī to skaits tika lēsts ap 20 līdz 30 dzīvnieku apmērā. Pašlaik to skaits tiek vērtēts ap 70 dzīvnieku, un netiek izslēgta arī lāču vairošanās Latvijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI