DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

BIOR pētīs atveseļošanos pēc Covid-19 infekcijas pārslimošanas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts zinātniskais institūts “BIOR” vēlas noskaidrot, kā jūtas pacients pēc pārslimotas Covid-19 infekcijas stacionārā un kā vieglāk ar pareizu uzturu atgūt veselību.

Pacientiem, kuri atrodas stacionārā ar Covid-19, ir novērojams svara un muskuļu masas zudums. Arī uzņemtās enerģijas un olbaltumvielu daudzums nesasniedz rekomendēto daudzumu, kas norāda uz nepieciešamību pēc korekcijām uztura uzņemšanā.

Lai veicinātu atveseļošanos pēc Covid-19 izslimošanas, institūta “BIOR” pētnieki aicina pieteikties dalībai pētījumā. Galvenais priekšnosacījums – pacients ir ārstējies ar Covid-19 infekciju stacionārā un izrakstīts no stacionāra pēdējo trīs nedēļu laikā. 

Pētījuma laikā pacientiem bez maksas veiks nepieciešamos mērījumus ķermeņa kompozīcijas novērtēšanai, izvērtēs ēšanas paradumus, analizēs pacienta ēdienkarti un kopā ar uztura speciālistiem izstrādās individuālu, katram pacientam pielāgotu uztura plānu ar medicīnisku papilduzturu, ja tas būs nepieciešams.

Pētījuma mērķis ir izstrādāt uzturvielām bagātu un sabalansētu uzturu, kas sekmētu ātrāku organisma atveseļošanos pēc Covid-19.

Latvijā iepriekš šāds pētījums nav veikts par uztura risku izvērtējumu.  Pētījuma ietvaros pacienti bez maksas astoņas nedēļas saņems medicīnisko papildu uzturu, ko rekomendē pacientiem, kuriem ir nepietiekams uzturvielu nodrošinājums.

Katram pētījuma dalībnieks saņems individuālu pārskatu un rekomendācijas par uzturvielu nodrošinājumu un ķermeņa kompozīcijas mērījumu rezultātus un izmaiņas pētījuma gaitā.

Lai aptvertu plašāku pacientu loku, institūts “BIOR” noslēdzis sadarbības līgumu ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcu un Vidzemes slimnīcu. Aicinām potenciālos pētījuma dalībniekus būt atsaucīgiem, kad uzraugošais ārsts piedāvā iespēju iesaistīties vēl nebijušā valsts pētījumā. Pacientus vai to piederīgās personas no visas Latvijas, kuri vēlas piedalīties pētījumā, aicinām aizpildīt anketu, lai varētu izvērtēt atbilstību dalībai pētījumā un sazināties ar potenciālajiem pētījuma dalībniekiem. https://ej.uz/biorpetijums

Dalība pētījumā ir bez maksas un ilgs līdz šā gada beigām. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI