DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. februārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vides aizsardzība
1
1

Valsts vides dienests pēc ūdeļu audzētavas “Ceļmalnieki” darbības apturēšanas panācis tās atbrīvošanu no dzīvniekiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Par ilgstošiem vides pārkāpumiem un vides piesārņošanu ar kūtsmēsliem Valsts vides dienests (VVD) 2021. gada novembrī izdeva lēmumu par SIA “CR 7” dzīvnieku novietnes darbības apturēšanu “Ceļmalnieki”, Vērgales pagastā. Šobrīd novietne no dzīvniekiem ir atbrīvota, un piesārņojošā darbība ir pārtraukta.

SIA “CR 7” nebija laikus izpildījis VVD lēmumā noteikto - atbrīvot dzīvnieku novietni no dzīvniekiem līdz 2022. gada 20. janvārim. VVD Kurzemes reģionālā vides pārvalde 2022. gada 31. janvārī uzraudzības pārbaudes laikā konstatēja, ka novietnē palikušas vēl 6 000 ūdeles, jeb mazāk kā ¼ daļa ūdeļu no sākotnēji konstatētā kažokzvēru skaita – 26 000 ūdeļu. Ņemot vērā, ka uzdotās rīcības nebija veiktas noteiktajos termiņos, un piesārņojošā darbība tika turpināta, VVD pēc pārbaudes piemēroja SIA “CR7” piespiedu naudu 1 000 EUR apmērā. Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) sniegtās informācijas kopš 2022. gada 21. februāra novietnē dzīvnieki vairs neatrodas.

SIA “CR 7”, veicot piesārņojošo darbību dzīvnieku novietnē, ilgstoši nespēja nodrošināt kūtsmēslu savākšanu un kūtsmēslu uzglabāšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Neatbilstošas kūtsmēslu apsaimniekošanas rezultātā radās neattīrītie ražošanas notekūdeņi (dzīvnieku novietnē uzkrājušies nokrišņu ūdeņi piesārņoti ar vircu) un komunālie notekūdeņi (sadzīves un ražošanas notekūdeņu sajaukums) ilgstoši piesārņota grunts un virszemes ūdenstilpnes, kā arī radīja apdraudējumu pazemes ūdeņiem. Kūtsmēslos esošais fosfors, slāpeklis pārlieku lielos apjomos rada vidē paliekošu piesārņojumu. VVD lēmums apturēt iekārtas darbību pieņemts kā galējais līdzeklis, jo komersanta darbības rezultātā ilgstoši piesārņota vide, netika veiktas rīcības pārkāpumu novēršanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI