DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. februārī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Ministrs Plešs ar Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjiem pārrunā VARAM atbalsta instrumentus pašvaldībām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (A/P!), tiekoties ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvjiem, pārrunā ministrijas izstrādātās atbalsta programmas un pašvaldībām pieejamās Eiropas Savienības (ES) fondu investīcijas.

Ministrs Plešs: “Šodien tikšanās laikā ar Latvijas Pašvaldību savienību informēju pašvaldību vadītājus par dažādiem finanšu atbalsta instrumentiem, kas pašvaldībām pieejami līdzsvarotākas reģionālās attīstības veicināšanai visā Latvijas teritorijā. Vietvaras jau atzinīgi novērtējušas ministrijas pagājušajā un aizpagājušajā gadā īstenotos atbalsta mehānismus, piemēram, gan aizdevumu, gan grantu programmu; arī autoceļu investīciju programmu un citus ministrijas pārziņā esošos instrumentus. Tādēļ šogad esam gan izstrādājuši jaunus mehānismus, gan papildinājuši esošos, lai tādējādi sniegtu pēc iespējas pilnvērtīgāku un mērķētāku atbalstu uzņēmējiem un iedzīvotājiem nozīmīgu projektu īstenošanai, sekmīgai pašvaldību reformas ieviešanai, arī Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai.”

Kā ziņos iepriekš, arī šogad pašvaldībām ir iespēja pieteikties kādām no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātajām atbalsta programmām. Lai veicinātu ekonomikas atgūšanos no pandēmijas izraisītās krīzes, pašvaldībām 2022. gadā plānots atvēlēt valsts budžeta finansējumu aizdevuma formā 70 milj. EUR apmērā, ko paredzēts piešķirt plašam mērķu lokam, tai skaitā uzņēmējdarbības infrastruktūras attīstīšanai novada teritorijā, ceļu tīklu labiekārtošanai vai iedzīvotājiem nozīmīgu projektu realizēšanai, piemēram, īres dzīvokļu izveidošanai ārpus Rīgas plānošanas reģiona.

Šogad aizdevumu programma papildināta ar iespēju projektus pieteikt arī atjaunojamo energoresursu izmantojošu enerģiju ražojošu iekārtu iegādei un uzstādīšanai, lai tādējādi veicinātu enerģētisko neatkarību ilgtermiņā. Savukārt, lai tādējādi veicinātu klimata mērķu sasniegšanu pašvaldībās, arī šogad pašvaldībām ir iespēja pieteikties ēku energoefektivitātes pasākumu īstenošanai.

Tāpat ministrija turpina pašvaldību investīciju programmu augstas gatavības projektu realizēšanai, un tās ietvaros paredzēts kopējais valsts budžeta finansējums 36,3 milj. EUR apmērā. Šī grantu programma dod iespēju pašvaldībām saņemt valsts budžeta mērķdotāciju augstas gatavības investīciju projektu īstenošanai, kas, sekmējot tostarp administratīvi teritoriālās reformas mērķu sasniegšanu, nodrošina pilnvērtīgu un pieejamu pašvaldību pakalpojumu klāstu iedzīvotājiem.

Piesakoties atbalsta saņemšanai, jāņem vērā, ka pašvaldībām pieejamais valsts budžets ir ne mazāk kā 100 tūkst. EUR un ne vairāk kā  2 milj. EUR vienam investīciju projektam. Vienlaikus viena pašvaldība var iesniegt vairākus projektus, nepārsniedzot kopējo valsts budžeta līdzfinansējuma apmēru 2 milj. EUR apmērā.

Tikšanās laikā ministrs iepazīstina LPS pārstāvjus ar investīciju iespējām reģionālās attīstības jomā no ES fondu līdzekļiem, kas pieejami līdz pašreizējā plānošanas perioda beigām 2027. gadā. Kopumā pašvaldībām reģionālās attīstības veicināšanai būs pieejams finansējums 585 milj. EUR apmērā, tostarp no Atveseļošanās fonda budžeta, kur liels uzsvars likts uz zaļo mērķu sasniegšanu un nevienlīdzības mazināšanu reģionos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI