DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. janvārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses
1
1

LAA atgādina krāt veselības čekus dalīti – apdrošinātājiem un VID

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Par 2022. gadā izsniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumu čekiem Valsts ieņēmumu dienestam (VID) būs iespēja apmainīties ar informāciju ar apdrošināšanas sabiedrībām, lai novērstu iespēju, ka par vienu un to pašu čeku var saņemt dubultu atlīdzību – gan no apdrošinātāja, gan no valsts budžeta.

Tādēļ Latvijas Apdrošinātāju asociācija (LAA) visiem iedzīvotājiem, kas izmanto veselības apdrošināšanu un sniedz arī iedzīvotāju ienākumu gada deklarāciju VID, atgādina – krājiet veselības aprūpes pakalpojumu čekus ļoti uzmanīgi, nodalot tos, par kuriem jau saņemta atmaksa no apdrošinātāja, no tiem, kurus varēs iesniegt VID kā attaisnotos izdevumus ienākumu gada deklarācijā. Tāpat jāpiefiksē daļēji apmaksātie čeki un apdrošinātāju segtā un nesegtā summa.

Jau 2020. gada nogalē likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” apdrošināšanas sabiedrībām tika noteikts pienākums pēc pieprasījuma sniegt VID informāciju par fiziskajai personai atlīdzināto un nesegto medicīnas un ārstniecības pakalpojuma daļu saskaņā ar konkrētu attaisnojuma dokumentu. Šis regulējums par informācijas apmaiņu stājās spēkā no 2022. gada 1. janvāra par 2022. taksācijas gadu un turpmākajiem gadiem.

Šobrīd VID un Latvijas apdrošināšanas sabiedrības veido digitālus datu apmaiņas risinājumus automātiskai informācijas apmaiņai par veselības aprūpes pakalpojumu apmaksas čekiem starp VID un apdrošinātājiem.

“Sekojiet uzmanīgi saviem čekiem un finansēm, lai nākamgad, kad iesniegsiet deklarāciju, neradītu sev nepatīkamus brīžus, papildu jautājumus un deklarācijas korekcijas,” aicina LAA prezidents Jānis Abāšins. Viņš arī atgādina, ka sakārtotā informācijas apmaiņas sistēma novērsīs valsts budžeta līdzekļu atmaksu gadījumos, kad tā nepienākas: “Apdrošinātāji ir ieinteresēti aktuālas un pilnvērtīgas informācijas aprites nodrošināšanā ar valsts institūcijām, lai abām pusēm darbu padarītu efektīvāku un līdzekļu izlietojumu – racionālāku.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI