DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. janvārī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Vidusskolēni aicināti piedalīties stipendiju konkursā “LVM bioekonomikas skola”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai vairotu izpratni par meža resursu augošo lomu vides problēmu risināšanā, AS "Latvijas valsts meži" (LVM) sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru, AS "Latvijas Finieris", SIA "Rīgas Meži" un biedrību “Zaļās mājas” jau sesto gadu organizē stipendiju konkursu vidusskolēniem “LVM Bioekonomikas skola”. Trīs kārtās jaunieši iepazīst, pēta dabā un risina jautājumus, kas saistīti ar inovatīvo bioekonomikas jomu. Pirmās konkursa kārtas uzdevumu – plakātu par koksnes biorafinēšanu un tās lomu bioekonomikā – vidusskolēni aicināti iesniegt līdz 31. janvārim. 

Stipendiju konkursu veido trīs kārtas, kuras visas caurvij šī gada konkursa tēma – “Koksnes biorafinēšana.”  Stipendiju konkursā aicināti piedalīties vispārizglītojošo skolu 10.–12. klašu skolēni un profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi vecumā no 16 līdz 19 gadiem. Lai piedalītos stipendiju konkursa 1. kārtā “ATKLĀJ”, jauniešiem individuāli jārada plakāta skice par to, kas ir bioekonomika un kāda tajā loma koksnes biorafinēšanā, sasaistot to ar gada tematu “Koksnes biorafinēšana”. Skice līdz 2022. gada 31. janvārim jāreģistrē vietnē www.lvm.lv/bioekonomika. Plakāta radošajam un tehniskajam izpildījumam nav ierobežojumu – tas var būt sociālās reklāmas plakāts, informatīvs, izglītojošs vai citāds.

Stipendiju konkursa 2. kārtā “IZPĒTI DABĀ” jaunieši dodas Bioekonomikas ekspedīcijā, lai iepazītu Latvijas lielāko atjaunojamo resursu – mežu – un gūtu ieskatu koksnes pārstrādes inovācijās sadarbībā ar LVM, AS “Latvijas Finieris”, “Zaļās mājas” un SIA “Rīgas Meži” ekspertiem. Vienas dienas ekspedīcija plānota 25. februārī. Atkarībā no epidemioloģiskās situācijas valstī ekspedīcija tiks organizēta klātienē vai attālināti.

2022 bioekonomikas plakats

Savukārt konkursa 3. kārtā “RUNĀ” jauniešiem ir iespēja radīt līdz vienai minūtei garu video vēstījumu saviem vienaudžiem ANO Starptautiskajā Meža dienā, kas ik gadu tiek atzīmēta 21. martā. Video temats ir “Koksnes biorafinēšana” un tam jāatklāj koksnes produktu loma klimata pārmaiņu mazināšanā un inovāciju radīšanā. Video jāreģistrē līdz 8. martam.

"Koksnes un citiem bioloģiskas izcelsmes produktiem piemīt augsts potenciāls, palielinot produktu pievienoto vērtību, aizstājot fosilos kurināmos enerģijas ražošanā, izstrādājot nākotnes bioloģiskas izcelsmes produktus un samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas. Ceram, ka stipendiju konkurss par šo tēmu mudinās jauniešus apgūt jaunas zināšanas un pielietot tās praksē, iesaistoties labākas pasaules veidošanā," skaidro biedrības "Zaļās mājas" vadītājs Kristaps Ceplis.

LVM Bioekonomikas skolas nolikums

Stipendijas iegūst trīs labāko video vēstījumu autori, kuru darbi saņēmuši visaugstāko žūrijas un Facebook lietotāju vērtējumu. Pirmās vietas ieguvējam par labāko vēstījumu ANO Starptautiskajā meža dienā LVM piešķir 700 eiro stipendiju, otrās vietas ieguvējam – 500 eiro, trešās vietas ieguvējam – 300 eiro. Papildus atzinības balvas – stipendijas – pilsētas skolu radošāko darbu autoriem 500 eiro piešķir SIA “Rīgas Meži”, kā arī AS “Latvijas Finieris”, kas par inovatīvu koksnes produktu atainojumu piešķir stipendijas 500 eiro apmērā, bet biedrība “Zaļās mājas” – 250 eiro apjomā.

Bioekonomika balstās uz trīs ilgtspējīgas attīstības pamatprincipiem – dabu, ekonomiku un sabiedrību, un iezīmē pāreju no fosilajiem uz atjaunojamiem resursiem. Tā ietver noslēgta cikla produktu apriti, kurā viena procesa atkritumprodukts ir otra procesa izejmateriāls. Bioekonomika paver iespējas Latvijas ekonomikas attīstībai, balstoties uz divām no tās spēcīgākajām nozarēm – mežsaimniecību un lauksaimniecību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI