DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. novembrī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
1
1

Noslēdzies darbs pie procesuālo likumu pieņemšanas E-lietas ieviešanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Ceturtdien, 11. novembrī, Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Civilprocesa likumā un Administratīvā procesa likumā, lai nodrošinātu E-lietas jeb elektronizētu tiesvedības procesu pakāpenisku ieviešanu civilprocesā un administratīvajā procesā.

Sagatavošanās darbus E-lietas ieviešanai plānots noslēgt šā gada 1. decembrī, kad tiesas pakāpeniski nodrošinās lietu ieviešanu elektroniskā vidē gan civilprocesā, gan administratīvajā procesā, gan kriminālprocesā. Tāpat no 1. decembra tiks nodrošināta informācijas apmaiņa elektroniskā vidē starp tiesām, prokuratūru, nolēmumu izpildes iestādēm, procesa dalībniekiem un citām ar tiesvedību saistītu iestāžu informācijas sistēmām.

Īstenojot E-lietas programmas pirmo posmu, izstrādājot E-lietas koplietošanas platformu un veicot informācijas sistēmu papildinājumus, ir sagatavota nepieciešamā tehniskā infrastruktūra, lai uzsāktu tiesu darbības digitalizācijas iniciatīvu, kā arī notikuši pamatbāzes e-lietas izveides darbi - visās tiesās veikts datu tīkla audits; veikta tehniskā nodrošinājuma būtiska papildināšana.

Tāpat Tieslietu ministrija kopā ar Tiesu administrāciju turpinās nodrošināt tiesnešu un tiesu darbinieku apmācības ar e-lietu, aktīvi tiesām rīkojot e-lietas ieviešanas vebinārus, kā arī Tiesu administrācija veiks nepieciešamos informāciju tehnoloģiju uzlabojumus e-lietas kvalitatīvai darbībai.

Elektronizēta tiesvedības procesa ieviešanai kriminālprocesā nepieciešamie Kriminālprocesa likuma grozījumi stājušies spēkā jau 2.novembrī.

Tiesu darba pāreja uz darbu pilnībā digitālā formātā notiks pakāpeniski līdz 2023. gada 1. decembrim.

E-lieta ir viena no digitālās transformācijas iniciatīvām, kura vairākos posmos paredz pakāpenisku pāreju uz elektronisku izmeklēšanas, tiesvedības un nolēmumu izpildes procesu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI