DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Latvijas – Lietuvas starpvaldību komisijā pārrunā abu valstu pārrobežu sadarbības aktualitātes

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Latvijas – Lietuvas starpvaldību pārrobežu sadarbības komisijas sēdē tika izskatīti abu valstu divpusējās sadarbības aktuālie jautājumi transporta, migrācijas kontroles un valstu robežu aizsardzības, kā arī glābšanas koordinēšanas jomās. Starpvaldību komisijas sēdi vadīja Lietuvas Iekšlietu vice-ministrs Arnoldas Abramavičius. Latvijas pusi kā līdzpriekšsēdētājs pārstāvēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs.  

Sēdē piedalījās abu valstu nozaru ministriju speciālisti, plānošanas reģionu pārstāvji un pašvaldību vadītāji.

Starpvaldību komisija ir izveidota, lai veicinātu Latvijas un Lietuvas sociāli – ekonomisko attīstību un kopēju stratēģisko mērķu sasniegšanu, nodrošinātu reģionu sadarbību specifisko pierobežas teritoriju problēmu risināšanā un sadarbības virzienu noteikšanu.

Uzrunājot abu valstu starpvaldību komisijas delegācijas, ministrs Plešs norādīja, ka pārrobežu sadarbības komisija ieņem nozīmīgu vietu starp abu valstu sadarbības formātiem, un ir pierādījusi sevi kā efektīvu mehānismu pierobežu iedzīvotājiem svarīgu praktiskās sadarbības jautājumu un šķēršļu risināšanā.

Šīs sēdes ietvaros puses diskutēja par abām valstīm aktuālo Baltkrievijas režīma izraisīto migrācijas krīzi, atzīmējot nepieciešamību turpināt efektīvi aizsargāt Eiropas Savienības ārējo robežu, pretdarbojoties Baltkrievijas režīma īstenotajam hibrīdajam apdraudējumam. Kā arī vienojās par sadarbības turpinājumu Latvijas un Lietuvas savstarpējo pārrobežu glābšanas operāciju procedūru un plānu saskaņošanā, attīstot praktisku sadarbību katastrofu novēršanas, sagatavotības, reaģēšanas, agrīnās brīdināšanas un palīdzības jomā. Kā nozīmīgu panākumu puses atzīmēja šogad parakstīto pirmo trīspusējo Baltijas valstu sadarbības līgumu starp ugunsdzēsības un glābšanas dienestiem, kas sniedz iespējas atbildīgiem dienestiem līdzdarboties un risināt kopīgos izaicinājumus.   

Tāpat puses pārrunāja virkni transporta jomas jautājumu, kas bija starpvaldību komisijas darba kārtība kopš pēdējās sēdes (piemēram, Mažeiķes – Reņģes dzelzceļa līnijas atjaunošanas nozīmīgumu un “RailBaltica” projekta aktualitātes abās valstīs), kā arī identificēja jaunus aktuālus sadarbības virzienus – tostarp pierobežu ceļu rekonstrukcijas nepieciešamību, vilcienu satiksmes atjaunošanas iespējām pārrobežu posmos Visagina-Daugavpils, kā arī sistēmas izveidi Baltijas valstu transportlīdzekļa vadītājiem pārvietoties Baltijas valstu robežās tikai ar personu apliecinošiem dokumentiem.

Klātesošie tika iepazīstināti ar  Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020.gadam ieviešanas rezultātiem un perspektīvām nākamajā ES budžeta plānošanas periodā 2021.-2027.gadam.

Abu valstu starpvaldību komisijas delegāciju pārstāvji vienojās aktīvi piedalīties komisijas turpmākajā darbā, sekmējot komisijas sēdē pieņemto lēmumu īstenošanu, kā arī identificējot un analizējot citus potenciālos pārrobežu sadarbības šķēršļus starp abām valstīm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI