DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

VARAM: valsts datus apstrādāsim un uzglabāsim koplietošanas datu centros

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 19. oktobrī, Ministru kabinets izskata Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto ziņojumu „Par valsts informācijas un komunikācijas tehnoloģiju resursu un kompetenču konsolidāciju”, kas ietver reformu valsts informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) pārvaldības jomā – konsolidēt valsts rīcībā esošo datu glabāšanas centrus četros nacionāla līmeņa koplietošanas pakalpojumu centros.

Ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!): “Ar šo ziņojumu mēs vēršam uzmanību uz IKT resursu un kompetenču sadrumstalotību valsts pārvaldes līmenī. Pieteiktās reformas ietvaros mēs nosakām stingru virzību uz datu centru konsolidāciju, lai esošos valsts rīcībā esošo resursu un speciālistu kompetences koncentrētu uz mazāku datu glabāšanas centru skaitu valsts pārvaldē, vienlaikus veicinot arī komercsektora skaitļošanas pakalpojumu plašāku izmantošanu, kur tas ir pieļaujams un ekonomiski pamatoti. Reformas ietvaros tiks mērķtiecīgi attīstīti centralizēti koplietošanas datu glabāšanas centri, tādējādi efektīvi izmantojot valsts pārvaldes rīcībā esošos resursu, īpašu uzmanību pievēršot infrastruktūras ilgtspējai un energoefektivitātei.”

Reforma tiek īstenota, lai paaugstinātu valsts pārvaldes IKT atbalsta efektivitāti un kvalitāti. Tādēļ tiks veicināta profesionālu IKT koplietošanas pakalpojumu nodrošināšana un novērsti šķēršļi, kas ierobežo valsts pārvaldes rīcībā esošo IKT resursu un kompetenču efektīvu koplietošanu.

VARAM ieskatā pašreizējos apstākļos valsts pārvaldei piemērotākais ir IKT pārvaldības modelis, kas paredz neliela skaita spēcīgu specializētu IKT koplietošanas pakalpojumu sniedzēju attīstību, apvienojumā ar komercsektora pakalpojumu izmantošanu, kur tas ir pieļaujams un ekonomiski pamatoti. Ministrija aicina visus valsts pārvaldes skaitļošanas infrastruktūras uzturētājus vistuvākajā laikā kritiski pārvērtēt nākotnes perspektīvas šajā jomā - definēt savas specializācijas jomas un attīstīt savstarpēju sadarbību ar citiem specializētiem IKT koplietošanas pakalpojumu sniedzējiem.

Papildus ziņojums identificē izaicinājumus un veicamos pasākumus pārresoru  koplietošanas pakalpojumu finansēšanai. Tā piemēram Valsts elektronisko sakaru pakalpojumu centra darbības pieredze rāda, ka no koplietošanas pakalpojumu sniedzēju viedokļa izaicinājumus rada finanšu un kompetenču resursu piesaiste un nodrošināšana pakalpojumu sniegšanai. Turpretī no koplietošanas pakalpojumu saņēmēju viedokļa –pakalpojumu kvalitātes un motivējošas pakalpojumu apmaksas sistēmas jautājumi. Lai risinātu šos izaicinājumus, radot papildus motivāciju gan koplietošanas pakalpojumu attīstīšanai un sniegšanai, gan izmantošanai, VARAM apņemas līdz 2021. gada 30. decembrim sagatavot konceptuālus priekšlikumus par valsts pārvaldes IKT koplietošanas pakalpojumu attīstības plānošanu un finansēšanu, kas kopā ar citiem aspektiem definēs arī principus lēmumu pieņemšanai par investīcijām koplietošanas pakalpojumu IKT risinājumos.

Pielikumā nosūtām pavadošo infografiku par valsts datu glabāšanas un apstrādes konsolidāciju.

Uzzini par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas aktualitātēm pirmais, sekojot ministrijai Telegram - https://t.me/VARAMLV

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI