DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Komisija piešķir 60 000 dzelzceļa braukšanas kartes Eiropas jauniešiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Komisija, pateicoties “DiscoverEU”, 60 000 eiropiešu vecumā no 18 līdz 20 gadiem piedāvās bezmaksas dzelzceļa braukšanas kartes. Pieteikšanās sākas rīt, 12. oktobrī, no plkst. 12.00 un beidzas 26. oktobrī plkst. 12.00, un tā būs par ceļošanas periodu 2022. gadā, kas būs Eiropas Jaunatnes gads.

Komisijas priekšsēdētājas vietnieks jautājumos par mūsu eiropeisko dzīvesziņu Margaritis Shins:

Pēdējo 18 mēnešu laikā patiesas solidaritātes garā mūsu jaunieši ir ziedojuši vērtīgus un izšķirīgus dzīves brīžus. Esmu gandarīts, ka Komisija šodien var piedāvāt uzplaukumu Eiropas mobilitātei, sniedzot 60 000 vilciena braukšanas kartes. Šo Eiropas mobilitātes uzplaukumu un iespējas vēl vairāk veicinās “Erasmus+” un daudzas citas iniciatīvas, kas gaidāmas 2022. gadā – Eiropas Jaunatnes gadā.

Inovācijas, pētniecības, kultūras, izglītības un jaunatnes komisāre Marija Gabriela: 

Esmu priecīga uzsākt šo jauno “DiscoverEU” kārtu un dot 60 000 jauniešu iespēju atklāt Eiropas bagātības. Tā kā Komisija 2022. gadu ir nodēvējusi par Eiropas Jaunatnes gadu, “DiscoverEU” ir atgriezusies ar lielāku vērienu nekā jebkad agrāk un piedāvā jauniešiem iespēju ceļot ar vilcienu, paplašināt redzesloku, uzzināt jaunas lietas, bagātināt savu pieredzi un satikt citus eiropiešus, ceļojot pa dzelzceļu no 2022. gada marta.

Šī pieteikšanās kārta ir atvērta Eiropas jauniešiem, kas dzimuši laikposmā no 2001. gada 1. jūlija līdz 2003. gada 31. decembrim. Izņēmuma kārtā var pieteikties arī 19 un 20 gadus veci jaunieši, jo viņu kārta tika atlikta Covid-19 pandēmijas dēļ.

Izraudzītie pieteikuma iesniedzēji var ceļot laikposmā no 2022. gada marta līdz 2023. gada februārim uz laiku līdz 30 dienām. Tā kā pandēmijas attīstība joprojām nav zināma, visiem ceļotājiem tiks piedāvātas elastīgas rezervācijas, kurām izmantos jaunu mobilo braukšanas karti. Izbraukšanas datumu varēs mainīt pat līdz izbraukšanas brīdim. Mobilās braukšanas kartes būs derīgas vienu gadu. Komisija visiem ceļotājiem iesaka tīmekļvietnē “ReopenEU” pārbaudīt iespējamos ceļošanas ierobežojumus.

Jaunieši ar īpašām vajadzībām ir sevišķi aicināti piedalīties “DiscoverEU”. Komisija sniegs informāciju un ieteikumus, kā arī segs īpašas palīdzības pakalpojumu izmaksas, piemēram, par pavadošo personu, pavadoņsuni u. c.

Atlasi izturējušie jaunieši varēs doties ceļā individuāli vai ne vairāk kā piecu cilvēku grupā (visi noteiktajā vecuma grupā). Lai veicinātu ilgtspējīgu ceļošanu un tādējādi atbalstītu Eiropas zaļo kursu, “DiscoverEU””dalībnieki galvenokārt ceļos ar vilcienu. Tomēr, lai nodrošinātu piekļuvi visā ES, dalībnieki var izmantot alternatīvus transporta veidus, piemēram, autobusu, prāmi vai, izņēmuma gadījumā, lidmašīnu. Tas nodrošinās iespēju piedalīties arī jauniešiem, kuri dzīvo attālos apgabalos vai salās.

Katrai dalībvalstij, pamatojoties uz attiecīgās valsts iedzīvotāju īpatsvaru Eiropas Savienības iedzīvotāju kopskaitā, ir piešķirts noteikts skaits braukšanas karšu.

Vispārīga informācija

Pēc Eiropas Parlamenta priekšlikuma Eiropas Komisija 2018. gada jūnijā uzsāka iniciatīvu “DiscoverEU”. Tā ir pilnībā integrēta jaunajā programmā “Erasmus+” 2021.–2027. gadam.

“DiscoverEU” savieno tūkstošiem jauniešu, veidojot kopienu visā Eiropā. Programmas gaitā līdz tam savstarpēji nepazīstami dalībnieki iepazīstas sociālajos tīklos, apmainās ar padomiem un vietējo informāciju, veido grupas kopīgai ceļošanai no pilsētas uz pilsētu, kā arī dod viens otram naktsmājas.

2018. un 2019. gadā uz 70 000 braukšanas kartēm pieteicās 350 000 kandidātu, un 66 % šo jauniešu pirmo reizi ar vilcienu devās ārpus savas dzīvesvietas valsts. Daudziem šī arī bija pirmā reize, kad viņi ceļo bez vecākiem vai citiem pieaugušajiem, un lielākā daļa norādīja, ka kļuvuši patstāvīgāki. “DiscoverEU” pieredze dalībniekiem sniegusi plašāku izpratni par citām kultūrām un Eiropas vēsturi. Uzlabojušās arī dalībnieku valodu prasmes. Divas trešdaļas atzina, ka bez “DiscoverEU” atbalsta paši nevarētu atļauties samaksāt par ceļojuma biļetēm.

Kopš 2018. gada bijušie un topošie “DiscoverEU” dalībnieki veido daudzveidīgu un ieinteresētu kopienu, kas pieredzes apmaiņai satiekas tiešsaistē vai klātienē.

Dalībnieki tiek aicināti kļūt par “DiscoverEU” vēstniekiem iniciatīvas veicināšanai. Viņi tiek arī mudināti sazināties ar citiem ceļotājiem oficiālajā “DiscoverEU” grupā internetā, kurā var dalīties pieredzē un dot padomus, jo īpaši par kultūru vai par to, kā ceļot digitāli un ilgtspējīgi.

Lai pieteiktos, atbilstīgajiem kandidātiem ir jāatbild uz vispārīgiem jautājumiem ar atbilžu variantiem par Eiropas Savienību un citām uz jauniešiem orientētām ES iniciatīvām. Papildu jautājumā kandidāti tiek aicināti minēt, cik daudz jauniešu šajā kārtā varētu pieteikties. Jo minējums ir tuvāks pareizai atbildei, jo vairāk punktu pieteikuma iesniedzēji saņem. Tas ļaus Komisijai sakārtot kandidātus noteiktā secībā. Komisija piedāvās braukšanas kartes pieteikuma iesniedzējiem atkarībā no vietas šajā sarakstā, kamēr braukšanas kartes būs pieejamas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI