DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
2
2

Rīgā būtiski mainīs prasības teritoriju un ietvju uzturēšanā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai veicinātu saudzīgāku izturēšanos pret vidi, noteiktu skaidrākas prasības teritoriju kopšanā un atvieglotu pieguļošo teritoriju kopšanu, Rīgā iecerēts mainīt vairākas prasības attiecībā uz lapu savākšanu, zāles pļaušanu un sniega tīrīšanu. To paredz otrdien, 5. oktobrī, Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā atbalstītie grozījumi Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošajos noteikumos. Plānotās izmaiņas vēl būs jāakceptē Rīgas domes sēdē.

Zālienu pļaušana

Ar saistošajiem noteikumiem paredzēts ieviest ilgtspējīgākas un bioloģisko daudzveidību veicinošas prasības, nosakot atšķirīgu  zālienu pļaušanu apbūvētās un neapbūvētās nekustamo īpašumu teritorijās.

Apbūvētā nekustamā īpašumā un īpašumam pieguļošajā teritorijā, tāpat kā līdz šim, zāliens būs jāpļauj visā teritorijā, nepieļaujot, ka zāles garums pārsniedz 20 centimetrus.

Savukārt neapbūvēta nekustamā īpašuma teritorijā visa pret publisku vietu vērstā teritorija būs pļaujama ne retāk kā divas reizes gadā, līdz kārtējā gada 30. jūnijam un 15. septembrim. Papildus pļaujama 2 metrus plata zona uz katru pusi no publiskā lietošanā esošām piebrauktuvēm, piebraucamajiem ceļiem, autostāvvietām, gājēju ietvēm, gājēju ceļiem un laukumiem un 4 metrus plata zona gar īpašuma robežām, nepieļaujot, ka zāles garums pārsniedz 20 centimetrus.

Paredzēts arī noteikt, ka pilsētas pļavas ir apstādījumi un apsaimniekojami atbilstoši apstādījumu uzturēšanas prasībām.

Lapu savākšana

Patlaban ir noteikts, ka lapas uzreiz pēc to nokrišanas jāsavāc visa īpašuma un tam piegulošajā teritorijā. Noteikumu jaunā redakcija paredz, ka lapas vai nu jāsavāc līdz 31. oktobrim, vai arī nākamajā pavasarī līdz 30. aprīlim jāsasmalcina vienlaikus ar zāliena pļaušanu.

Tomēr nedrīkstēs pieļaut lapu un zaru uzkrāšanos uz publiskā lietošanā esošām brauktuvēm, piebrauktuvēm, gājēju ietvēm, gājēju ceļiem un laukumiem (bērnu rotaļu, sporta, atpūtas, gājēju u.tml.), kā arī autostāvvietām un 2 metrus uz katru pusi no tām.

Paredzēts arī noteikt kārtību sagrābto un maisos salikto kritušo lapu centralizētai savākšanai, kas tiks nodrošināta no 15. oktobra līdz 30. novembrim.

Sniega tīrīšana

Plānotās izmaiņas noteikumos paredz, ka ietves vairs nebūs obligāti pilnībā jāatbrīvo no apledojuma, jo šāda prasību izpilde ir nesamērīga un tā rosina pārmērīgu sāls lietošanu. Jaunajā noteikumu redakcijā ir skaidri noteikta prasība nodrošināt drošas pārvietošanās iespējas veicot ietvju attīrīšanu no sniega un kaisīšanu ar pretslīdes materiāliem. Sniega un apledojuma laikā ietves būs attīrāmas vismaz 50% apjomā no kopējā to platuma, bet ne mazāk kā 1,5 metru platumā. Tādējādi tiks skaidri noteikta iespēja ietvju zonās veidot sniega vaļņus, tādājādi mazināsies nepieciešamība veikt sniega izvešanu.

Tāpat kā līdz šim, ziemas periodā kopšanas darbi pirmo reizi jānodrošina katru dienu līdz plkst. 8.00. Sniega vaļņu veidošana uz piebraucamajiem ceļiem atļauta tikai gadījumos, ja gar publiskā lietošanā esošo piebrauktuvi, piebraucamo ceļu un autostāvvietu ir izbūvēta nodalīta gājēju ietve un tas netraucē transporta pārvietošanos; aizliegts veidot sniega vaļņus uz gājēju pārejām un krustojumiem un tuvāk par 5 m no gājēju pārejām un krustojumiem.

Pretslīdes nodrošināšanai būs aizliegts izmantot tīru sāls kaisāmo materiālu, tā vietā varēs izmantot smilts un sāls maisījumu, kurā sāls koncentrācija nepārsniedz 20%, vai, saskaņojot ar lietus notekūdeņu sistēmas uzturētāju, – sīkšķembiņas. Cieto segumu kaisīšanai izmantoto pretslīdes materiālu būs jāsavāc, kolīdz tas nav vairs nepieciešams drošu pārvietošanās apstākļu nodrošināšanai, lai samazinātu putekļu piesārņojumu.

Paredzēts atbalsts piegulošo teritoriju apsaimniekotājiem, nodrošinot ar bezmaksas smiltīm 50 kilogramu apjomā piegulošajās teritorijās esošo cietā seguma ietvju un gājēju ceļu kopšanai.

Teritoriju piespiedu kopšana

Nesen stājušās spēkā izmaiņas Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošajos noteikumos, kas paredz piespiedu izpildes iespējamību, ja īpašnieki nekopj savas teritorijas.

Jaunais regulējums paredz, ka, konstatējot neatbilstoši uzturētus īpašumus un it sevišķi piegulošās teritorijas, pirms administratīvā soda piemērošanas var tikt uzlikts pienākums īpašniekam saprātīgā laikā novērst neatbilstību. Ja teritorija netiks sakopta saprātīgā termiņā, tad Rīgas pašvaldībai būs tiesības šo uzdevumu izpildīt piespiedu kārtā (t.sk., piesaistot  ārpakalpojumu), īpašniekam pēc tam piestādot rēķinu par šo darbu veikšanu.

Par teritoriju piespiedu sakārtošanu lems Administratīvā inspekcija. Patlaban tiek izstrādāta kārtība un procedūras šī procesa organizēšanai. Jau drīzumā jaunā regulējuma darbību varētu izmēģināt vairākās vietās, kur ir problēmas ar atkritumu savākšanu, bet ziemas periodā to iecerēts plaši pielietot sniega tīrīšanas uzlabošanai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI