DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Muitas un prokuratūras darbinieki seminārā apgūs efektīvas intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības metodes

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 2021. gada 5. oktobrī, notiks starptautisks seminārs muitas un prokuratūras darbiniekiem “Efektīvas intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības metodes”, lai papildinātu zināšanas par jaunākajām intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu apkarošanas metodēm. Semināra mērķis ir stiprināt valsts spējas intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības jomā.   

Jau piekto gadu pēc kārtas Patentu valde (PV) sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldi un ar Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) atbalstu īsteno mācības muitas un citu VID struktūrvienību amatpersonām, kā arī prokuratūras pārstāvjiem, tādējādi nodrošinot iespēju Latvijas tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem pārņemt labāko Eiropas un pasaules praksi cīņai ar viltojumiem. 

Šā gada seminārs tiks veltīts tam, lai dienesti pārrunātu muitas lomu intelektuālā īpašuma tiesību piemērošanā uz valstu robežām, dalītos pieredzē cīņā pret viltošanu  un paplašinātu zināšanas par viltošanas novēršanas darbībām. Semināra dalībniekiem būs iespēja uzzināt par  jaunākajām tendencēm viltojumu izgatavošanā un labākās prakses piemēriem apjomīgu  viltoto preču sūtījumu atklāšanā. Tāpat paredzēts diskutēt par Latvijas muitas dienesta aktivitātēm intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novēršanā un izmaiņām normatīvajos aktos, kā arī uzzināt par intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības metodēm no dažādu intelektuālā īpašuma tiesību īpašnieku skatu punkta.  

PV direktora pienākumu izpildītāja Baiba Graube pauž: “Esmu gandarīta par to, ka šī 2016. gadā veiksmīgi uzsāktā Patentu valdes iniciatīva tiek atbalstīta arī no tiesībsargājošo iestāžu puses. Sadarbībā ar VID Muitas pārvaldi semināra programma ir īpaši rūpīgi sagatavota, lai mūsu dienestiem dotu iespēju gūt jaunu un nozīmīgu informāciju no Pasaules Muitas organizācijas, EUIPO, Beļģijas Muitas un akcīzes iestādes, kā arī no tiesību īpašnieku pārstāvjiem Latvijā. Tieši iestāžu sadarbība ir identificēta kā labās prakses piemērs intelektuālā īpašuma tiesību īstenošanas jomā, jo tādējādi iespējams veikt resursu optimizāciju, uzlabot saziņu starp attiecīgajām iestādēm, novērst darbību pārklāšanos un veicināt saskaņotu vēstījumu izplatīšanu.”  

Pētījumos, kas veikti ar Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centra palīdzību, konstatēts, ka viens no četriem mazajiem uzņēmumiem Eiropā apgalvo, ka ir cietis no intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumiem. 33 % uzņēmumu, kuriem pieder intelektuālā īpašuma tiesības, piemēram, preču zīmes vai patenti, ziņoja, ka intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu rezultātā ir samazinājies vispārējais apgrozījums, savukārt 27 % ziņoja par kaitējumu reputācijai, bet 15 % – par konkurētspējas zaudēšanu. Arī viltojumu atstātā ietekme uz valstu ekonomiku ir dramatiska – viltojumu rezultātā ik gadu ES valstu budžeta ieņēmumos netiek iekasēti nodokļos līdz pat 15 miljardiem EUR, jo viltoto preču ražotāji un izplatītāji nemaksā nodokļus un sociālās iemaksas. Analizējot situāciju Latvijā, var secināt, ka intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu rādītie zaudējumi atbilst aptuveni 45 miljoniem eiro.  

VID ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls norāda: “Viltotu preču izplatība ir globāla mēroga problēma, cīņā pret kuru spēkus apvieno tiesībaizsardzības dienesti Latvijā, Eiropas Savienībā un pasaulē. Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumi rada nopietnu apdraudējumu sabiedrībai un šķēršļus godīgai uzņēmumu konkurencei. Lai novērstu viltotu preču pārvietošanu, muitai ir deleģētas tiesības kontrolēt kravas un pasta sūtījumus, kas nonāk Latvijā no trešajām valstīm. Šī gada deviņos mēnešos muitas dienests 232 gadījumos ir novērsis kopumā vairāk nekā 165 000 viltotu preču vienību ievešanu Latvijā. Starp aizturētajām precēm ir tādas patērētāju veselībai un drošībai potenciāli bīstamas preces, kā, piemēram, medikamenti, rotaļlietas, automobiļu rezerves daļas un citas. Sabiedrības aizsardzības nodrošināšanai ļoti būtiska ir starpinstitūciju un starptautiskā sadarbība, regulāra pieredzes un informācijas apmaiņa, un ikgadējais seminārs ir viens no nozīmīgākajiem sadarbības veidiem, kas sekmē intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības pasākumu īstenošanu.”

Jāpiemin, ka Patentu valdes un sabiedriskās domas pētījumu centra “SKDS” 2019. gada nogalē veiktajā pētījumā “Uzņēmēju izpratne par rūpnieciskā īpašuma tiesībām”  secināts, ka 65 % aptaujāto uzņēmēju ir izpratne par priekšrocībām, ko nodrošina rūpnieciskā īpašuma aizsardzība. 71 % uzņēmumu norādīja, ka ļaunprātīgi viltojumi kropļo godīgu konkurenci un rada negatīvu ietekmi uz to. Pētījumā secināts, ka 53 % uzņēmēju atzīst, ka uzņēmums var piedzīvot ievērojamus zaudējumus ļaunprātīgas kopēšanas dēļ, bet 10 % ir pat saskārušies ar ļaunprātīgu produkcijas kopēšanu. Tas ir nopietns signāls iestādēm preventīvi domāt un rūpēties par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI