DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Latvija iestājas par fiskālās ilgtspējas ievērošanu pēcpandēmijas fiskālajā politikā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 10. septembrī, neformālajā Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē izveidota dalībvalstu grupa, kas iestājas par fiskālās disciplīnas ievērošanu pēcpandēmijas apstākļos, neuzskatot to par šķērsli efektīvai fiskālajai politikai. Iniciatīvas domubiedri ir Austrija, Somija, Latvija, Zviedrija, Nīderlande, Slovākija, Dānija un Čehija.

Līdz šim nepieredzēti fiskālie pasākumi ir palīdzējuši novērst Covid-19 krīzes būtisko negatīvo ietekmi uz ekonomiku, vienlaikus ietekmējot valsts finanšu ilgtspēju daudzās ES valstīs. Sarunās par fiskālajiem noteikumiem Eiropā nereti ticis piedāvāts tos mīkstināt. Ņemot vērā, ka stabilas publiskās finanses ir centrālais aspekts ES darbībā, kā arī monetārās savienības pamats, jaunizveidotā grupa iestājas par to, ka fiskālajai ilgtspējai apvienojumā ar reformām, kas veicina ekonomikas izaugsmi, arī turpmāk jābūt ES kopējās ekonomikas un fiskālās politikas pamatā.

Ilgtspējīgas valsts finanses rada fiskālo telpu prioritātēm un nodrošina iespējas atbalstīt darbavietu izveidi un labklājību. Tādējādi pārmērīgo parāda rādītāju samazināšanai ir jāpaliek par kopīgu dalībvalstu mērķi.

Finanšu ministrs Jānis Reirs atzīst: “ES valstu un arī mūsu tuvāko kaimiņu piemērs rāda, ka ceļš uz labklājību nav saistīts ar dzīvošanu uz parāda, tādēļ fiskālā ilgtspēja ir svarīga arī pēcpandēmijas apstākļos.”

Finanšu ministri vienojās, ka ir atvērti diskutēt par Stabilitātes un izaugsmes pakta uzlabojumiem, veicinot caurspīdību un labāku noteikumu ieviešanu un īstenošanu. Būtiski, lai izmaiņas fiskālajos noteikumos neiespaidotu dalībvalstu, eirozonas un visas ES fiskālo ilgtspēju. Tāpat ministri bija vienisprātis, ka kvalitāte ir daudz svarīgāka par ātrumu, tāpēc šā brīža ekonomiskās pārvaldības politika jāīsteno, konsultējoties ar Eiropas Komisiju un tam ir vajadzīgs laiks. Vispārējās attīstības klauzulas  atcelšana nav jāsaista ar iespējamiem Stabilitātes un izaugsmes pakta grozījumiem.

ECOFIN sanāksme no 10. līdz 11. septembrim norisinās Kraņā, Slovēnijā. Tajā piedalās finanšu ministrs Jānis Reirs un Finanšu ministrijas pārstāvji.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI