DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. septembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Notiks Eiropas jauniešu debašu projekta noslēguma konference

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 7. septembrī no plkst. 11.00 tiešraidē no Briseles norisināsies Erasmus+ programmas starptautiskā jauniešu debašu projekta Debate Your Issue (“Debatē par būtisko”) noslēguma konference. Projekts aizsākās neilgi pirms globālās pandēmijas izsludināšanas – 2020. gada marta sākumā, – tomēr neraugoties, ka lielākoties tas norisinājās virtuāli (debašu apmācības, lekcijas, diskusijas, iepazīšanās vakari), šī gada vasarā klātienē izdevies aizvadīt dinamisku debašu turnīru. Sacensības jau notikušas Viļņā (Lietuva), Vroclavā (Polija), Novisadā (Serbija), Rīgā (Latvija) un Prāgā (Čehija), un šīs nedēļas nogalē (2.–5. septembris) debates izskanēs arī Briselē (Beļģija).

Konferencē tiks prezentēts projekta pārskats, tā norise, gūtā pieredze, kā arī apspriesti saistīti temati – pilsoniskais aktīvisms, pašizpausme, kritiskā domāšana, darbs ar jauniešiem un debašu loma iepriekšminētā sekmēšanā. Darba valoda – angļu.

PROGRAMMA

Konferences tiešraide būs skatāma Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) mājaslapā, kā arī Facebook un YouTube lapās.

Konferenci atklās čehu politiskās un protestu kustības “Miljons demokrātijas mirkļu” (Million Moments for Democracy, čehu val.: Milion chvilek pro demokracii) viens no aizsācējiem Mikulašs Minārs (Mikuláš Minář). Kustība rīko protestus un demonstrācijas galvenokārt pret Čehijas premjerministra Andreja Babiša (Andrej Babiš) valdību. “Miljons demokrātijas mirkļu” sākotnējais mērķis bija iegūt miljons parakstu, kas atbalstītu Babiša demisiju un liegtu viņam ieņemt amatu, kamēr norit policijas izmeklēšana par premjera agrāko darbību Valsts drošības komitejā bijušā komunistiskā režīma laikā.

Programmā iekļautas arī divas paneļdiskusijas – par darbu ar jauniešiem mūsdienās, pandēmijas laikā, kā arī par debatēšanas prasmju nozīmi sociālpolitiski aktīvu cilvēku ikdienā. Diskusijās piedalīsies projekta debašu treneri un dalībnieki.

Konferences noslēgumā notiks saistītas tematikas beļģu medijpratības projekta Smart EU prezentācija. Tas vēsta par sociālo mediju un dezinformācijas saikni un noturību mūsu ikdienas dzīvē.

“Pandēmijas laikā starptautiska projekta īstenošana un pārcelšana digitālajā vidē ir izaicinoša, bet ne neiespējama. Ikkatra virtuālā nodarbība un arī klātienes tikšanās ar jauniešiem ir sniegusi enerģiju un apliecinājusi šī projekta idejas dzīvotspēju un misiju – palīdzēt jauniešiem formulēt savu nostāju un to aizstāvēt, kā arī pieņemt citu uzskatus, kritiski izvērtēt pieejamo informāciju un orientēties Eiropas lēmumu pieņemšanas un politikas veidošanas procesos. Tās visas ir būtiskas prasmes un zināšanas, kas noderēs gan sadzīvē un diskusijās darbā, gan studijās, konferencēs vai publiskos mītiņos, gan dalībā nevalstiskajās organizācijās vai, kas zina, pat strādājot Eiropas augstākajās institūcijās. Paaudzes, idejas un prasmes mainās, un tieši šī brīža jaunieši veidos nākotnes Eiropu,” stāsta Gētes institūta Prāgā un projekta pārstāve Zuzanna Hubkova (Zuzana Hubková, Čehija).

Dalībai projektā “Debatē par būtisko” pieteicās vairāk nekā 300 jauniešu, no kuriem 150 tika uzņemti un apmācīti.

Projekta ietvaros ir izveidota arī multimediāla mājasalapa debateyourissue.eu, kurā tiek apkopoti gan ar projekta tematiku saistīti uzskates materiāli (plakāti, infografiki), gan jauniešu veidots saturs – raidieraksti jeb podkāsti, video sižeti, analītiski raksti un fotoattēli no sacensībām.

Projekta partneris un īstenotājs Latvijā – LNB.

Projekta partneri: Flāmu digitālās un mediju pratības zināšanu centrs (Mediawijs) (Beļģija), Gētes institūts Prāgā (Čehija), Latvijas Nacionālā bibliotēka, Lietuvas Starptautiskā jauniešu debašu absolventu asociācija (Jaunimo Debatai), Austrumeiropas koledža (Kolegium Europy Wschodniej im. Jana Nowaka- Jeziorańskiego) (Polija), Jaunā kultūras biedrība (Novo kulturno naselje) (Serbija).

Projekta atbalstītājs: Eiropas Savienības programma Erasmus+.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI