DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. augustā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

CSP uzsāk aptauju par Latvijas iedzīvotāju mobilitāti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

31. augustā Centrālā statistikas pārvalde (CSP) uzsāk aptauju par Latvijas iedzīvotāju mobilitāti 2021. gadā. Aptaujas mērķis ir noskaidrot Latvijas iedzīvotāju pārvietošanās paradumus ārpus mājām – to biežumu, ilgumu un veidus. Tiks noskaidrots arī, cik liela ir iedzīvotāju daļa, kas dažādu iemeslu, piemēram, vecuma nespēka, veselības stāvokļa, attālinātā darba dēļ, nevar pārvietoties ārpus mājām.

Aptauja notiks līdz 5. decembrim, un tajā iekļauti 11 tūkstoši iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 84 gadiem, aptverot visus Latvijas reģionus. Aptauja notiks divās kārtās.

Pirmajā kārtā – no 31. augusta līdz 24. septembrim aicinām atbildēt tiešsaistē

Aptaujas izlasē iekļautie iedzīvotāji saņems CSP vēstuli ar uzaicinājumu piedalīties aptaujā un varēs aizpildīt e-anketu vietnē e.csb.gov.lv. Lai autorizētos, būs jāizmanto internetbanka, e-identifikācijas karte vai e-paraksts. Anketu varēs aizpildīt latviešu, krievu vai angļu valodā.

Konsultācijas par e-anketas aizpildīšanu būs pieejamas darba dienās no pl. 10.00 līdz 18.00 pa bezmaksas tālruni 80008811 vai e-pastu – mobilitate@csp.gov.lv.

Otrajā kārtā – no 27. septembra līdz 5. decembrim notiks intervijas

Ja līdz 24. septembrim e-anketa nebūs aizpildīta, no 27. septembra līdz 5. decembrim notiks telefonintervijas, vai, ja to atļaus epidemioloģiskā situācija, klātienes intervijas, CSP intervētājam ierodoties respondenta dzīvesvietā.

Intervētāja identitāti var pārbaudīt CSP tīmekļa vietnē vai pa iepriekš minēto bezmaksas tālruni. Iegūtā informācija tiks izmantota tikai apkopotā veidā, un CSP garantē iesniegto atbilžu konfidencialitāti.

Aptauja notiek ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu projekta “Pasažieru mobilitāte un autoceļu satiksmes statistika” ietvaros. Tās rezultātus pielietotos gan Latvijā, gan ārvalstīs pētījumos par transporta attīstību, klimata izmaiņām, demogrāfiju u.c.

Līdzīgu aptauju CSP veica 2017. gadā, un saskaņā ar iegūtajiem rezultātiem vidēji dienā viens Latvijas iedzīvotājs mēroja 30 kilometrus, ceļā patērējot 80 minūtes. Visbiežākais pārvietošanās iemesls bija darbs (34 %), kā arī iepirkšanās (24 %) un atpūta (20 %). Vidēji vienam Latvijas iedzīvotājam bija 2,7 pārvietošanās dienā. Vislielākais pārvietošanās skaits dienā bija saistīts ar kādas personas pavadīšanu, visbiežāk – bērnu pavadīšana uz skolu vai pirmskolas iestādi (2,5), kam sekoja iepirkšanās nolūks (2) un darbs (1,9).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI