DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. augustā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

19. augustā Tautas frontes muzejs aicina uz tiešsaistes sarīkojumu “Ardievas Ļeņinam”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

V.Ļeņina pieminekļa demontāža Rīgā. 1991. gada 24. augusts. 

FOTO: Roberts Kaniņš, LNVM krājums

19. augustā plkst. 17.00 LNVM Tautas frontes muzeja nodaļa sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu aicina tiešsaistē pieslēgties diskusijai „Ardievas Ļeņinam”. Tā veltīta 1991. gada augustam, kad norisinājās vairāki Latvijas vēsturē svarīgi notikumi: Augusta pučs PSRS, pagrīdes radio izveide Salaspilī, Konstitucionālā likuma pieņemšana 21. augustā, Latvijas Republikas valdības starptautiskās atzīšanas vilnis, Rīgā esošā ļeņinekļa gāšana un totalitārisma, ko iemiesoja VDK, kompartija un Maskavu pārstāvošas institūcijas, neatgriezeniskas demontāžas sākums.

Žurnālists Eduards Liniņš šo laiku radioraidījumā “Šīs dienas acīm” trāpīgi raksturojis ar sava drauga dzejnieka un tulkotāja Jāņa Elsberga atmiņām no pirmā ārzemju brauciena uz Vāciju 1991. gada augustā: „Viesojos pie mūsu ģimenes drauga Rolfa Ekmaņa un viņa ģimenes. Rolfs tolaik strādāja „Radio Brīvā Eiropa”. Kādu rītu es cēlos un izgāju virtuvē, kur Rolfa sieva Šellija kaut ko rosījās un bija ieslēgts televizors ar CNN. Es apjautājos: What’s on the news? (Kas ziņās jauns?) – un viņa teica: Ah, Gorbachev is down. (Gorbačovs ir gāzts.) Tas bija tāds mulsuma mirklis, jāteic.”

LNVM Tautas frontes muzeja nodaļas veidotajā diskusijā tiks runāts gan par ilgi gaidīto Latvijas valdības starptautisko atzīšanu un par Latvijas atgriešanos pasaules valstu saimē, gan arī simboliskiem notikumiem, kā  Ļeņina pieminekļa Rīgā demontāža tūdaļ pēc Augusta puča izgāšanās.

Diskusijā piedalīsies bijušais Latvijas Radio inženieris Aigars Semēvics, Latvijas Republikas Augstākās padomes deputāts un Rīgas pilsētas padomes priekšsēdētājs Andris Teikmanis, Latvijas Republikas Augstākās padomes deputāts un  VDK pārņemšanas parlamentārās komisijas vadītājs Vilis Seleckis, kā arī Mančestras universitātes pētnieks Dmitrijs Andrejevs. To vadīs Latvijas Universitātes sociālās atmiņas pētnieks, komunikācijas zinātņu doktors Mārtiņš Kaprāns.

Diskusija tiks straumēta Tautas frontes muzeja Facebook lapā facebook.com/lnvmtautasfrontesmuzejs.

Sarunu ciklu “Trešā atmoda. 1991. gads. Atbrīvošanās” Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļa Tautas frontes muzejs veido sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI